Létrehozva: 2019.03.06.

Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás

Elképesztõ az a szeretet és odaadás, amivel az erdélyi magyarok várják a júniusban esedékes csíkszentsomlyói pápalátogatásra az anyagországban élõ magyarokat! Cégek, önkormányzatok és magánszemélyek egymás után ajánlanak fel ingyenes szálláslehetõségeket, ami azt is lehetõvé teszi, hogy a zarándokok és a vendéglátók közelebb kerüljenek egymáshoz.

Óriási az érdeklődés a szentatya június 1-i csíkszentsomlyói látogatása iránt, ezt jól jelzi az is, hogy már a szállások 71 százaléka betelt a környéken, az ezzel kapcsolatosan létesített Facebook eseményeken pedig több ezren biztos résztvevőként jelölték magukat.

A kereslettel persze nőttek a szállásárak is, de a magyar összefogásnak, a helybéliek nagylelkűségének köszönhetően nem lesz anyagi kérdés, hogy valaki eljut-e a misére. Egyre többen ajánlanak fel ugyanis ingyenes szálláshelyeket. Elsőként a Csíki Sör Manufaktúra közölte: 260 családot fogad Magyarországról. Nem sokkal ezt követően Sepsiszentgyörgy önkormányzata tett bejelentést: kétezer ingyenes szálláshelyet biztosít közösségi létesítményeiben, az iskolában, a sportcsarnokban. Legutóbb pedig Csíkszentdomokos község lakói jelezték, hogy akár ötszáz személy befogadását vállalják házaknál. 

„Zarándokoknak már tavaly is felajánlottam ingyenes szálláshelyeket, most pedig a pápalátogatás idejére adok ingyen szállást a két házamban” – mondta a %Ripost%-nak a Csíkmindszenten élő Pál István. Õ egy erdélyi Facebook-csoporton keresztül kínálta fel a lehetőséget, amire egyből lecsaptak az érdeklődők.

Nagy Emőke Csíkszeredán él, őt is a segítő szándék vezérli.

„Bár a pápalátogatáson én magam nem veszek részt, úgy gondoltam, hogy kötelességem segíteni” – mesélte a %Ripost%-nak Emőke, aki egy négyemeletes házban él, és a saját lakásában ajánlott fel szálláslehetőséget. „Egyetlen szabad kanapénk van, de azon szívesen látunk egy látogatót vagy akár egy párt is, természetesen fürdési lehetőséget is biztosítva” – tette hozzá.

Sokan azért nem tesznek már felajánlást, mert barátokat, rokonokat, ismerősöket látnak vendégül ezen a hétvégén az anyaországból.

„Nálunk jóformán minden második házban lesznek vendégek Magyarországról” – mondta egy máréfalvai lakos.

A szervezők várják a hasonló felajánlásokat, aki még nem foglalt szállást, annak érdemes kihasználnia egy ilyen ajánlatot.

„Ebből az alkalomból kell megszervezni Székelyföld legnagyobb kalákáját, és ebben minden családra számítunk” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.

 

Regisztrálni kell a részvételhez
Megkezdődött az online regisztráció Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatására a pontifex.ro honlapon. Az ingyenes regisztráció minden pápalátogatáson szükséges. Érdemes sietni, ugyanis a március 31-e után jelentkezők már csak a környező kis utcácskákba mehetnek be, ahonnan jó esetben kivetítőn nézhetik az eseményt. A helyszínen nincs lehetőség feliratkozni.
„Igen intenzív volt az érdeklődés már az első nap, március elsején, és azóta is” – tudtuk meg Szőcs Csabától, a pápalátogatás sajtófelelősétől. 
A regisztrálók elektronikus üzenetben kapnak visszajelzést. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a résztvevőket. A vonalkódos belépők egyediek lesznek, egy belépővel csak egyszer lehet bejutni. Ha valaki regisztráció nélkül érkezik, akkor is részt vehet az eseményen, de a szektorokba nem léphet be.
A szertartás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz. A pápa beszédét magyarra, románra és angolra fordítják. A részletes program még nem ismert, a pápa öt órát tölt el Csíksomlyón. Ha jó idő lesz, akkor Ferenc pápa a pápamobillal körbejárja a szektorokat, így közelről is láthatja őt a több százezer ember.

Gondoltak a betegekre és mozgáskorlátozottakra is
A betegek, mozgáskorlátozottak és kísérőik az úgynevezett nullás szektorban kapnak helyet, ahol szigorúbbak lesznek a biztonsági ellenőrzések. A pápalátogatás napján érdemes korán érkezni, mert mindenkinek biztonsági ellenőrzésen kell átesnie a beléptető kapuknál. Május 31-től Csíkszeredába már csak az engedéllyel rendelkező, csoportokat szállító gépkocsik juthatnak be. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bizarr jelenettel folytatódik a TV2 sikerműsora

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-