Létrehozva: 2016.06.01.

Panelkörkép: Hol a legolcsóbb, hol a legdrágább?

A lakáspiacon a panel a sláger, ezeket lehet leggyorsabban eladni. Annak ellenére, hogy brutálisan drágultak: egy év alatt mintegy 30 százalékkal - de még mindig olcsóbbak, mint a téglából épült otthonok!

Szerző F. G.

A használt lakások piacán belül a panelpiac speciális helyzetű, elsősorban azért, mert a téglalakásokhoz képest körülbelül 30 százalékos árelőnyük van.

„A panelek slágernek mondhatók az ingatlanpiacon. A saját adataink szerint a panellakások iránti kereslet 32 százalékkal nőtt az idei év első harmadában az előző év azonos időszakához képest” – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, ismertetve az ingatlanhirdetési portál friss összeállítását

Az elemzés szerint

Budapesten áprilisban a panellakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 304 ezer forint volt,

ami 31 százalékos drágulást jelent éves szinten, decemberhez képest pedig 7 százalékos áremelkedést jelent. Vidéken, a megyei jogú városokban a panellakások átlagos négyzetméterára tavaly április óta 33 százalékkal, 272 ezer forintra nőtt, ez a decemberi árszintet 15 százalékkal haladja meg.

Az alábbi táblázatban az látható, hogy a különböző budapesti kerületekben hogyan alakultak a panellakások négyzetméterárai:

Egyébként a Duna House legfrissebb adatai szerint 2016 első negyedévében Észak-Budán  voltak a legdrágábbak a panelek, 316 ezer forintos négyzetméterárral.  Legolcsóbban pedig  Dél-Pesten vehettünk panelt, négyzetméterenként 250 ezer forintért.

Vidéken Nyugat-Dunántúlon volt a legdrágább a panellakás, 194 ezer forint négyzetméterenként, a legolcsóbb pedig Észak-Magyarországon, 122 ezer forinttal.

A panellakások iránti kereslet és a kínálat is kiemelkedő. „Ez abból is látszik, hogy országszerte több mint 50 százalékkal több panellakás keresett vevőt idén áprilisban, mint egy évvel ezelőtt. A panelek népszerűségét jelzi, hogy az értékesítési idő kevesebb mint két hónap, átlagosan 50-60 nap, a téglalakások eladásához jellemzően több idő kell” - mondta Balogh László, ingatlan.com szakértője.

A panelek népszerűségében szerepe van annak, hogy a nagyobb városokban sok ember számára már megfizethetetlen magasságokba emelkedtek az ingatlanárak. Ráadásul az elmúlt években a panellakások fenntartási költségei is mérséklődtek, amit egyedi fogyasztásmérőkkel még jobban ki lehet használni.

 

 

 

Szerző F. G.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas véget ért Rafael Nadal visszatérése

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

mindmegette.hu

Utálja a magyar konyha egyik kedvenc fűszerét Gwyneth Paltrow

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-