Létrehozva: 2016.04.29.

Parázs vita a fagykárról: Elkerülhették volna a gazdák a veszteséget?

Az április végi mínusz fokok jelentõs károkat okoztak a zöldségesekben, gyümölcsösökben, de a szõlõsgazdákat sem kímélte a hajnali fagy. Az interneten többen is úgy gondolják, hogy fel lehetett volna készülni a hidegre, megelõzhetõ lett volna az óriási veszteség. Tényleg így van?

Már a múlt héten is több helyen süllyedt fagypont alá a hőmérséklet hazánkban, április végére aztán egész Európába beköszöntött a tél. A múlt hét utolsó napjára megérkezett hidegfront sarkvidéki hideget hozott magával. Az előrejelzéseknek megfelelően, kedd reggelre a derült, szélcsendes tájakon

-4, -5 fokig is lehűlt a levegő.

A gazdák szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett, így több gyümölcs ára 20-25 százalékkal emelkedhet, a kárfelmérés pedig még mindig tart.

A fagyok miatt a szőlőtőkék már fürtkezdeményeket is mutató hajtásai pusztultak el, Légli Géza dél-balatoni borász tőkéinek például a negyede veszett kárba, de korántsem egyedi eset az övé.

Sem én, sem apám, sem nagyapám ilyet még nem látott, az elmúlt 50 évben nem tapasztaltunk ilyet

- mondta a %RIPOST%-nak a borász, aki szerint az idei szélsőséges időjárás egyfajta tanulópénz mindenkinek, hogy a jövőben felkészüljön hasonló eseményekre - ám azt még nem tudja, hogyan.

Egyelőre fel kell dolgoznunk a veszteséget, csak ez után tudunk elgondolkodni azon, hogyan tudnánk megvédeni a szőlőinket

- panaszkodott Légli Géza.

Egymásnak estek az emberek a svájci minta miatt

A hazai károkra válaszul az Index megmutatta, hogy Svájcban hogyan próbálják óvni kihajtott szőlőtőkéiket a nulla fok körülire süllyedt hőmérsékletben. A sorok között fáklyákat égetnek, így próbálják melegen tartani a hajtásokat. Ezt a módszert viszont életszerűtlennek tartja a hazai borász.

Amikor egyik percről a másikra hirtelen esik le a hőmérséklet, szinte lehetetlen védekezni ellene. Nem tudom elképzelni, hogy az én 19 hektáromon - hogy csak a sajátomat említsem - nekiálljunk naplementekor több ezer fáklyát kihelyezni

- reagált a %RIPOST%-nak Légli Géza azokra a vádakra, amikkel a borosgazdákat illetik a kommentelők.

Az interneten több hozzászólás is említi az úgynevezett füstöléses módszert, többen azzal példálóznak, hogy már a nagyszülők is így védték meg a termést a fagytól, ám abba kevesen gondolnak bele, hogy egy több tíz hektáros területen ez mennyi munka, idő és pénz.

A %RIPOST% egy móri borásztól megtudta, hogy egy 160 hektáros terület fáklyás melegítése mintegy 25 millió forintba kerülne a gazdának, viszont nem nyújtana 100%-os védelmet, maximum egy-két fokkal emelné a hőmérsékletet. Nem beszélve a belefektetett energiáról és munkáról.

A gyümölcsfáknál rendszeresen használják a füstöléses módszert, hogy megvédjék a fagytól a rügyeket, de ezt lehetetlen megoldani a szőlőtőkék közt.

Nemcsak hazánkban, hanem Burgundiában is óriási károkat okozott az áprilisi fagy, ott 1981 óta nem volt ilyen hideg, mint idén tavasszal: a szőlők 80%-át érintette a fagykár.

Kárenyhítés a gazdáknak

Ahogy a %RIPOST% is beszámolt róla, eddig 960 termelő közel 5300 hektár területen jelentett fagykárt, de természetesen ez a szám a folyamatos kárbejelentések miatt növekedni fog. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a 2012-ben megújított agrárkár-enyhítési rendszer forrásai bizonyosan elegendőek lesznek a károk uniós szabályok szerint adható maximális összegű kompenzációjához.

A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebből próbáljuk a gazdák jogos igényeit kielégíteni

- mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a néhány éve működő kárenyhítési rendszer jól vizsgázik az elmúlt időszakban, folyamatosan ki tudja elégíteni a gazdálkodók igényeit.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-