Létrehozva: 2018.06.09.

Rémisztő előrejelzés a következő hetek időjárásáról, nem lesz köszönet

Sajnos úgy tûnik, bejön a mondás: ha Medárdkor esik, akkor negyven napig esni fog. Tegnap az ország legtöbb részén esett, és a meteorológusok szerint tényleg sokáig tart még a kegyetlen idõ. Ráadásul rengetegen panaszkodhatnak a hõségre, az allergiásokat megkínzó magas pollenszintre és a veszélyesen magas UV-sugárzásra is!

Medárd napja, június 8-a, a néphagyomány szerint sorsdöntő. Márpedig tegnap sajnos sokfelé voltak viharok, zivatarok a hőség mellett. Az előrejelzések szerint teljesülni fog a népi jóslat: hetekig tart a kíméletlen időjárás!

Eső, vihar és kánikula

Az Időkép szerint szombattól egy hétig biztosan minden nap fog esni az eső, aztán pár nap szünet után újra rázendít az ég: záporok, zivatarok várhatóak az egész országban. Az elmúlt napokban, Vácott például 41 mm eső hullott le, ami több mint félhavi mennyiségnek felel meg. Viszont a hőmérséklet miatt is fájhat a fejünk, a hőség egészen a hónap végéig kitart. A legtöbb helyen folyamatosan 30 fok fölötti maximumokat mérhetünk – már amikor elvonult a vihar…

Magas az UV-sugárzás

Az ország nagyobb részén már extrém magas UV-sugárzást mértek, pénteken, Budapesten már a veszélyes szintet is elérte. „Az UV-sugárzás szintje 11 és 15 óra között többfelé erős, főként délen nagyon erős fokozatot ér el, célszerű lesz gondoskodni bőrünk védelméről. A tópart pedig sokkal veszélyesebb, ugyanis a víztükör visszaveri a napfényt és a sugarakat. Érdemes árnyékba húzódni, kerülni a direkt napozást dél körül. A meleg időben ne feledkezzünk meg szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásáról sem, kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását” – javasolta a meteorológiai portál.

Erős a pollenterhelés

Az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint a hétvégén a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is jellemzően a közepes vagy magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket okozhatnak

– hívta fel a figyelmet a tisztiorvosi szolgálat. A sok eső pedig kedvez a gombáknak, így azok is kellemetlen panaszokat fognak okozni.

A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas, nagyon magas szintet

– közölte az ÁNTSZ.



Megbetegít minket a változékony idő

A kevésbé érzékenyek körében is fáradtság, dekoncentráltság, kialvatlanság, fejfájás, migrén jelentkezhet. A fülledt, magas páratartalmú levegő sokakat megviselhet, de főként az idősek, valamint a szív- és érrendszeri panaszoktól szenvedők számára lehet megterhelő, vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés, rosszullét is felléphet.

A magyar lakosság 78%-a érzékeny az időjárásra, a követező napokban, hetekben sokan fognak panaszkodni

– kezdte a %RIPOST%-nak Pintér Ferenc.

Az időjárás viszontagságai miatt fejfájásra, nehézlégzésre, szédülésre, alvászavarokra, de akár gerincfájdalmakra fognak sokan panaszkodni és mivel többfajta időjárási hatás érvényesül, többen lesznek dekoncentráltak is

– monda a MeteoKlinika szakembere, majd hangsúlyozta: nem kötelező szenvednünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat az intézetükben, hogy a konkrét bajt még időben és szakszerűen lehessen kezelni!

Szinte felforrnak a tavaink
Szinte már kellemetlenül melegek a hazai tavaink: a Velencei-tó, a Balaton és a Tisza-tó is 26-27 fokos. Gyakori, hogy a viharral érkező hűvös szél miatt kint 5 fokkal hidegebb van, mint a vízben… Horvátországban is hőség van: az Adriai-tenger sok helyen 3 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megérkezett az új Moszkvics csúcsmodell, le fog esni az álla, ha meglátja

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

"Hiába kiabáltam, hogy állítsák meg" – piroson tekert át a hároméves kecskeméti kislány

metropol.hu

Kész rejtély: elloptak egy Boeing repülőt, nyomtalanul eltűnt a gép és a két tolvaj is

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

travelo.hu

Különleges lakóval bővült a budapesti állatkert

ripost.hu

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-