Létrehozva: 2017.10.20.

Sokkolt az ombudsman: a szcientológusok tudatmódosulást okoznak

A kétnapos hatalmas razzia után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos tájékoztatott a szcientológusokkal szembeni eljárás eredményérõl. Szerdán a rendõrség, csütörtökön a NAV csapott le a szcientológusok székházára.

Mint arról korábban a %RIPOST% is beszámolt, szerdán és csütörtökön is egész napos razziát tartottak a hatóság emberei a szcientológusok Váci úti székházában.

Miután

egész szerdán 50-60 rendőr volt a székházban egészen késő estig, csütörtökön az adóhatóság emberei következtek!

Úgy tűnik, összehangolt akciót hajtanak végre a hatóságok.

Tavaly decemberben az  Adatvédelmi Hatóság már kétszer razziázott rendőri közreműködéssel a magyar szcientológusok  Váci úti székházában, illetve nyíregyházi „missziójuknál". Akkor is rengeteg dossziét és adathordozót elvittek.

A NAIH, azaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, dr. Péterfalvi Attila péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót, és szinte sokkolta a sajtó munkatársait.

Mint kiderült, a NAIH a Szcientológia Egyház és a Szcientológia Központi Szervezet adatkezelése kapcsán vizsgálódott, tavaly december 7-én és 22-én előzetes értesítés nélkül tartottak helyszíni szemlét, és lefoglaltak iratokat és elektronikus adathordozókat.

Kiderült, az egyház személyes adatok, feljegyzések tömkelegét tárolta, etikai dossziékat készítettek hívőkről, amik azt is tartalmazták: ha eltért a hívő gondolkodása az egyház gondolkodásától, egyfajta "belső igazságszolgáltatásuk" működött. Munkatársaikról is rengeteg személyes adatot tároltak.

Az eljárás során a pszichológus szakértő megállapította, hogy a hívők és tagok auditálása során az alkalmazott módszerek tudatmódosulást indukálnak, azaz a szcientológusok szinte hipnotizálják híveiket.

Munkatársaik csak egy 130 kérdéses teszt kitöltése után felvételizhetnek hozzájuk, ebben például azt is kérték tőlük, mindenkit név szerint nevezzenek meg, akihez szexuális kapcsolat fűzte őket,

ha van perverziójuk, arról "olyan részletesen számoljanak be, amilyen részletesen csak tudnak".

Az egyház nem csak híveiről, hanem munkatársairól és harmadik személyekről is rengeteg, egyáltalán nem "célhoz kötött" adatokat tárolt. Mind olyan, amely az ember legmélyebb, intim dolgait is tartalmazta. Akiről ráadásul ilyen dosszié készült, később bele sem nézhetett ebbe, és törlését sem kérhette.

Így, bár a szcientológusok a sajtótájékoztató ideje alatt is tüntetnek a NAIH épülete alatt, adatkezelésük egyáltalán nem felel meg az infotörvény rendelkezéseinek.

 

Más eljárások is vannak folyamatban
Tavaly decemberben a Nógrád megyei Garábon lévő, szintén szcientológusokhoz tartozó Narconon Központban tartott a rendőrség házkutatást egy folyamatban lévő büntetőeljárás miatt. Ugyanez az ügy azonban kevesebb, mint fél év elteltével átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályára – ez egyébként a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának alosztálya. Csütörtökön pedig a NAV emberei vizsgálódtak, vélhetően annak is hamarosan közlik az eredményét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

vg.hu

Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lesz a benzin – nem is kevéssel

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-