Létrehozva: 2016.01.18.

Taxisok: "Ha kell, megbénítjuk az egész várost!"

A taxisok azt mondják, ha ez így megy tovább, éhen halnak. Eközben egy überes lapunknak azt nyilatkozta: két hét alatt keresett 250 ezer forintot. Adózni nem adózott utána.

Újabb felvonásához érkezett a taxis-Uber harc Magyarországon. Mint arról korábban már a %RIPOST% is beszámolt, a taxisok blokád alá vonták az Andrássy út és Bajcsy Zsilinszky út kereszteződését, majd 11 órakor petíciót adtak át Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének, melyben az Uber és más személyszállítással foglalkozó társaság betiltását követelik.

Bár az Uber szolgáltatása már 2014 vége óta jelen van Budapesten, a taxisok azt mondják, igazán csak most élesedett be a helyzet, mostanra jött rá a magyar ember, hogy minek járjon taxival, ha Uberrel jóval kevesebbért is megteheti az utat.

De kezdjük azzal, mi az az Uber: egy okostelefonon elérhető utazásmegosztó szolgáltatás, amelyen fuvart rendelhetsz magadnak. A fizetés készpénzmentes, ugyanis amikor az ember beregisztrál az applikációba, megadja a kártyaszámát is, így minden pénzforgalom azon keresztül zajlik.

A cég magyarországi ügyvezető igazgatója, Fekete Zoltán tavaly augusztusban úgy fogalmazott: "az alma nem körte, az Uber nem taxi." Mégis, a tavaly

augusztusban bevezetett új taxirendelet az Uberre is vonatkozik:

eszerint "személyszállító szolgáltatás hatósági engedéllyel végezhető. Az engedélyt - kérelemre - a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság adja ki." Az viszont már a rendelet életbe lépésekor is világos volt, hogy az Uber mintegy ezer magyarországi sofőrje nem felel meg ezeknek a követelményeknek. Ennek ellenére a cég már akkor bejelentette: nem állnak le, céljuk, hogy 2016-ra megduplázzák munkavállalóik számát és már 2000 sofőrjük legyen.

Január elején aztán a NAV is vizsgálatokat indított, ezek szerint az uberes fuvarozók egyikének sem volt adószáma, s a viteldíjról sem kapott adóügyi bizonylatot a revizor. A NAV több esetben is mulasztási bírságot szabott ki az érintett sofőrökre, mikor megállapították, hogy a vezető rendszeres jövedelmet szerzett a bejelentés nélkül folytatott mobiltelefonos fuvarozásból.

A taxisok éppen ezekre hivatkozva kezdtek tüntetésbe, és jelentik ki, hogy az Uber illegális.

"Engedély nélkül szállítanak személyt, kisajátítják azokat a fuvarokat, amikre mi, egyéni vállalkozók vagyunk jogosultak. Senki más, csak mi" - mondta a %RIPOST%-nak egy taxis, aki már 22 éve űzi hivatását. Hétfő reggel azonban nem dolgozott, akkor a blokádban ült, életében már másodjára.

"Annak idején édesapámmal voltam kinn a blokádon. Az más volt,

ott összetartás volt, ott nem járt egyetlenegy autó sem az úton, ott lezártak mindent az akkori taxis kollégák. Ez itt most nevetség tárgya" - mutatott körbe a férfi a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol akadozva bár, de egész délelőtt ment a forgalom, a blokád ellenére.

És akkor jöjjön egy kis magyarázat, a taxisok szerint miért is kellene betiltani az Ubert:

Nem adóznak, sem Magyarországon, sem külföldön,

ez a feketegazdaság melegágya. Amiért nekem pénzt kell fizetnem Magyarországon, ugyanazért a másiknak nem kell fizetni. Vállalkozói igazolvány nélkül végzik a munkát, ráadásul egy sima, B kategóriás jogosítvány letétele már elég is ahhoz, hogy valaki uberessé válhasson" - mondja a férfi, majd hozzáteszi: ha rajta múlik, addig bénítják Budapest forgalmát, ameddig be nem tiltják az Ubert.

"Ha itt nem csinálnak rendet, éhen halunk. Nem tudom befizetni a számlámat sem, egyre kevesebb jut mindenre. Van olyan kollégám, aki elment uberezni, de

aki ezt csinálja már 22 éve, mint én, annak nincs hová mennie.

Nekem ez a hivatásom, ez egy szakma. Régen jó volt, de ezt nem is lehet elmondni, a taxizás egy életforma! Én ebben nőttem fel, nálunk az egész család a taxizással foglalkozott, és ha tehetném, az én gyermekem is taxisofőr lenne... csak nem ebben a világban" - mondja a férfi, majd hozzáteszi: ha rajta múlna, egyetlen taxi sem mozdulna, amíg nem rendezik követeléseiket.

Nem lenne azonban teljes a kép, ha nem mutatnánk meg a másik oldalt is, így egy hetek óta uberező férfit kérdeztünk a taxisok vádjairól.

"Nem igaz, hogy nem adózunk. Jövő hónaptól már fogunk"

- kezdte az uberes lapunknak. "Hogy mikortól? Azt pontosan nem mondták meg". Megkérdezettünk az elmúlt hétben saját elmondása szerint körülbelül 100 fuvart vállalt, amivel 250 ezer forintot keresett meg - adózatlanul! "Hát, de ez másodállás" - védekezik, bár a hatályos jogszabályok szerint a huszadik állásból származó jövedelem után is adózni kell.

A taxisok azt is az uberesek szemére vetik, hogy náluk nincs utasbiztosítás, de interjúalanyunknak erre is van megfelelő válasza: "Ha beülteted az anyukádat az autóba, kötsz neki valamilyen utasbiztosítást?" A válasz természetesen nem. De az édesanyja fuvarozásából még nem is keresett senki 14 nap alatt 250 ezer forintot.

A helyzet mindeközben mégsem ennyire egyszerű. A cég ugyanis folyamatosan tárgyalásokat folytat a kormánnyal, hogy megteremtsék a megfelelő feltételeket.

„Az Uber készpénzmentes szolgáltatást kínál azoknak a budapestieknek, akik el szeretnének jutni a városban egyik helyről a másikra, illetve annak az 1200 autós partnernek, akiknek rugalmas kereseti lehetősége múlik ezen a technológián. A mostani demonstráció csak megerősíti, hogy

szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az olyan új technológiák jelenlétét és pozitív hatását,

amilyen az Uber platformja is. Erről tárgyalunk a döntéshozókkal is. Az Uberrel mindenki nyer: az utazni vágyók biztonságos, megbízható és megfizethető közlekedéshez, az autós partnerek rugalmas kereseti lehetőséghez, az állam pedig jelentős adóbevételekhez juthat” - áll a hétfőn kiadott hivatalos közleményben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas tengeri szörny vetődött partra Angliában

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

mindmegette.hu

Ha ilyen gyógyszert vettél, nehogy beszedd, azonnal vidd vissza!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-