RIPOSTER

Tévedett a buszsofőr, amikor otthagyta a kerekes székes utast!

Megdöbbentő: még csak most készülnek a részletes szabályok a kerekes székes utasok tömegközlekedéséről.
  • Szerző: Ripost

Több kerekes székes is arra panaszkodott a napokban, hogy a buszsofőr nem engedte felszállni a járműre, inkább otthagyta őket.

Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel című film egyik kerekes székes főszereplője a Facebook-oldalán számolt be arról, hogyan alázta meg őt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik buszsofőrje. Õ azt állítja, kísérő nélkül nem akarta felengedni a buszra a vezető.

Egy hasonló ügyben az egyik érintett a Borsnak azt mondta, hogy esetében a sofőr egy kormányrendeletre hivatkozott.

Nem is kell kísérő: tévedett a sofőr

A %Ripost% utánajárt, mit tehetnek a sofőrök, ha egy hátrányos helyzetű ember akar buszra szállni!

"A mozgáskorlátozottak kísérő nélkül utazhatnak a BKK járatain. Amennyiben nincsen kísérő, a járművezető a vezetőfülke elhagyásával köteles segítséget nyújtani."

- írta a BKK a fenti ügyekkel kapcsolatos kérdésünkre. Válaszukból tehát kiderül, hogy ezekben az esetekben szabálytalanul jártak el a sofőrök a mozgássérültekkel szemben. Azt azonban nem tudni, hogy a hamis információra hivatkozó sofőrök ellen indult-e vizsgálat.

Még nincsenek részletes szabályok

A BKK honlapján lévő szabályzat nem is fejti ki részletesen, hogy mire kell ügyelniük - kell-e egyáltalán valamire figyelniük? - a tolókocsisoknak és az elektromos kerekes székkel közlekedőknek. Erre is rákérdeztünk, és azt a választ kaptuk, hogy a BKK és a szolgáltatók jelenleg is dolgoznak azon, hogy a kerekes székesek utazása szabályozott legyen.

Az ügyben nemrég tartottak egyeztetést a mozgássérültek képviseletét ellátó szervezetekkel. A cél az, hogy megelőzzék a hasonló kaotikus helyzeteket.

Budapesten ma 155 olyan alacsonypadlós busz jár, amelyeken egyszerre kettő kerekes székes is utazhat. A többi alacsonypadlós autóbuszon egyszerre csak egy kerekes székes utas szállítható.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?