RIPOSTER

Tűz ütött ki az űrhajó fedélzetén

Nem sokkal azután, hogy a Cygnus (OA-6) teherûrhajó levált a Nemzetközi Ûrállomásról, nagyobb kiterjedésû tûz keletkezett.
  • Szerző: F. G.

A Cygnus (OA-6) teherűrhajó június 14-én levált a Nemzetközi Ûrállomásról, de még elvégez néhány feladatot, mielőtt útja a sűrű légkörben való tervezett megsemmisüléssel véget nem ér - írja az Ûrvilág.

Az egyik ilyen feladat a NASA SAFFIRE (Spacecraft Fire Experiment) nevű kísérlete, amelynek során „gyújtogattak” a fedélzeten – természetesen csak azután, hogy a Cygnus biztonságos távolságba került a Nemzetközi Ûrállomástól (ISS).

A SAFFIRE kísérletben arra keresik a választ, hogyan terjed a tűz az űrhajón a súlytalanságban, konvekciós áramlás hiányában.

Az egyik fő cél a tűzbiztonság javítása a jövő űrhajóin. Nagyobb kiterjedésű tűzzel való kísérletezés az embereket is szállító űrhajók fedélzetén nem szerencsés, ezért esett a választás a már amúgy is megsemmisülés előtt álló automata teherűrhajóra.

A Cygnus az ISS-től való leválást követően még 8 napig marad pályán. Részben azért, hogy legyen idő a tüzes kísérlet során felvett videoanyag lesugárzására.
 

És ezeket olvastad már?