UTCAFRONT

Illegális piavásárt rendeznek a budapesti villamosmegállóban

Whiskyt szeretnél inni? Vagy vodkát? Semmi gond, szállj villamosra! Az illegális árusok némelyike manapság már nem cigit árul kéz alól, hanem szeszesitalokat, amelyekhez így gyerekek is hozzájuthatnak...
  • Szerző: BE

A zuglói vasútállomás melletti villamosmegállóban készítette ezt a fotót erünk, amin jól látszik, hogy egy asszony a földre tett zacskóból whiskyt, vodkát, Unicumot árul...

A fotón ugyan nem látszik, de olvasónk szerint a megálló oszlopa mögött, épp a nővel szemben egy férfi kínálta ugyanezt a portékát.

Közterületen bármi árusításához engedély kell. Erre viszont biztos nem kapnának engedélyt, bár aligha valószínű, hogy akár csak megpróbálták volna. A főváros rendelete szerint alkoholt például semmiképpen sem lehet közterületen így árusítani.

Persze nyilván olcsóbban adja, mint amennyibe a boltban kerül. Azt nem tudjuk, vajon hogyan juthatott hozzá az italokhoz, az azonban biztos, hogy a megállóban bárki megveheti tőle, akár gyerekek is, akik törvényesen egyébként nem juthatnának alkoholhoz.

Nagyon nehéz megbüntetni az ilyen árusokat – magyarázta a %% kérdésére dr. Füle Ferenc jogtanácsos, a Zuglói Önkormányzati Rendészet helyettes vezetője. A hatóságnak, ebben az esetben a zuglói közterület-felügyelet járőreinek minden kétséget kizáróan bizonyítaniuk kell ugyanis, hogy valóban árusítás történt. Az, hogy valaki áll a villamosmegállóban, és mellette a földön van egy szatyor néhány üveg alkoholos itallal, még nem bizonyítja az árusítást. Ebben az esetben még a NAV illetékessége is felmerülhet, hiszen jövedéki termékről van szó.

Persze kilóg a lóláb, de az árusokat nem könnyű lépre csalni sem: a közterület-felügyelő ugyanis csak egyenruhában dolgozhat, ráadásul próbavásárlást sem végezhet.

Ha viszont valaki vásárol tőlük, az nem büntethető!

Ha mégis lebukik egy árus, helyszíni bírságot szabhatnak ki rá, ennek mértéke 5000-től 50 ezer forintig terjedhet, az árut pedig lefoglalják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?