RIPOSTER

Veszélyben az allergiások, elfogyott hazánkban az életmentő ellenszer

Már két hónapja hiány van a méh- és darázscsípés ellen való adrenalinból.
  • Szerző: Ripost

Két hónapja országosan hiánycikk az a készítmény, amelyet darázs- és méhcsípés-allergiásoknak kell beadni, ha egy rovar megszúrja őket. Az előretöltött tollban lévő adrenalin kivédi az allergiás reakció esetlegesen halálos kimenetelű hatásait.

Több darázs is megcsípte a Délmagyar kiszombori olvasóját a múlt héten, aki ezután összeesett az utcán. Allergiás volt a rovarcsípésre, így a kiérkező mentők az életét mentették meg a szakszerű ellátással. A férfi azonban elmondta, hogy országos hiány van abból az injekcióból, amit ilyen esetekben beadhatna magának, megelőzve a súlyos rosszullétet.

Mód Péter, a szegedi Kabay Patika vezetője megerősítette a portálnak, az Epipen nevű vakcina valóban két hónapja hiánycikk: "A felnőttek számára kifejlesztett oltóanyagból a nagykereskedések tartós hiányt jelentenek, a gyerekeknek szánt junior készítmény pedig korlátozottan elérhető."

Az előretöltött tollban lévő adrenalin közvetlenül a szívre és a keringési rendszerre, valamint a légzési rendszerre fejti ki a hatását, megvéd a halált okozó tünetektől, mivel gyorsan összehúzza az ereket, a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást, és serkenti a szívverést.

Aki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, harminc percen belül jelentkeznek nála a problémák: ezek hasi görccsel, hasmenéssel, hányással, testszerte megjelenő csalánkiütéssel, sápadtsággal, nyelési zavarral, szédüléssel, ájulásérzéssel, szájban vagy szemben jelentkező duzzanattal, köhögéssel, torokszorító érzéssel, sípoló vagy nehézlégzéssel, de akár eszméletvesztéssel is járhatnak. Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel, be kell adni a combizomba az életmentő adrenalininjekciót. A gyerekek 0,4–0,8 százalékát, míg a felnőttek három százalékát érinti a méh- vagy darázsméreg-allergia. Számukra jó hír lehet, hogy a vakcinahiány néhány napon belül megoldódhat. A hét végére ígérik ugyanis a készítmény újbóli szállítását.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?