Létrehozva: 2016.08.26.

Vigyázz: Rohamosan terjed a szörnyű kiütéseket okozó allergia!

Rejtélyes kiütések jelentek meg több száz emberen a Dunántúlon, a szakemberek még nem tudják, mi okozza a tüneteket. Egyelõre csak találgatnak.

Szerző Brenner Balázs

Furcsa kiütésekre panaszkodnak a Dunántúlon élők, a betegek száma pedig augusztus végére több százra emelkedett. A Vas Népe információi szerint a különös esetekkel először június utolsó hetében keresték meg a panaszosok orvosaikat. Mint kiderült, az első bejelentések Körmendről érkeztek, akkor csupán négy-öt eset volt ismert.

Mindenki felsőtesten lévő, csípésszerű tünetekről számolt be.

Később viszont nemcsak Körmendről hanem szerte Vas megyéből, sőt a szomszédos Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből is egyre többen jelentkeztek hasonló problémával.

Minden lehetőséget kizártak, nem tudni a tünetek okát

A lap szerint eleinte ágyi poloskára gyanakodtak a szakemberek, hiszen a tünetek erre utaltak. Éppen ezért a szokásos protokoll szerint  elkezdték kezelni a panaszosok otthonát, ám a poloskák jelenlétét semmi sem igazolta.

Sem magát a rovart, sem annak táplálkozásra utaló jeleit.

Később arra gondoltak, valamilyen atka lehet a bűnös, vagy valamilyen szúnyog, ám rovart továbbra sem találtak. Felmerült, hogy a tölgy búcsújáró lepke hernyójának a szőre okozhat ilyen allergiás reakciókat, ám egyelőre ez az állítás sincs bizonyítva.

Az első becslések több mint 300 panaszosról számoltak be, de ebben nincsenek benne azok a páciensek, akik bőrgyógyászhoz fordultak, vagy kezelték a tüneteket

- tájékoztatta a %RIPOST%-ot megyei tisztifőorvos, aki eddigi munkája során nem találkozott még ilyen nagy számban jelentkező esettel.

"Kizártuk a bogarakat, rovarokat, az erdészet szerint pedig az említett hernyó nem jelent meg Vas megyében. Még vizsgáljuk, hogy az allergiás reakciókat mi váltja ki" - mondta dr. Stánitz Éva, majd hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben csökkent a betegek száma.

Nincs semmilyen összefüggés a sok páciens között, vannak fiatalok, idősek, olyanok is, akik ki sem mozdulnak otthonról. Nagy kiterjedésű, viszkető területről  beszélünk, ami nyolc-tíz nap alatt múlik csak el

- részletezte az kiütéseket okozó allergia tüneteit a tisztifőorvos, aki szerint hatékony minden allergia elleni gyógyszer és a viszketést enyhítő kenőcs vagy spray.

Tisztítószer lehet a bűnös?

Korábban már volt példa arra, hogy olcsó, hamisított mosóporok okoztak kiütéseket több vásárlónál, így a megyei tisztifőorvos nem tartja kizártnak, hogy most is hasonlóról lehet szó.

Még várunk a vizsgálati- és teszteredményekre, a rovarcsapdákat is elküldtük elemzésre. Közben kértük a háziorvosokat, hogy minden eshetőséget vegyenek számításba, így hamar kiderülhet, ha valamilyen tisztító- vagy kozmetikai szer váltja ki az allergiás reakciót

- mondta a %RIPOST%-nak Stánitz Éva, aki augusztus végére várja az eredményeket.

Amint lesz fejlemény a Dunántúlon terjedő újfajta allergiával kapcsolatban, természetesen beszámolunk róla!

Szerző Brenner Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-