RIPOSTER

Vigyázz, újra kamu álláshirdetésekkel húznak le!

Figyelmeztet a rendőrség: egyesek újra pénzt csalnak ki az álláskeresőkből! Megkérdeztük az álláskereső oldalak üzemeltetőit, hogy ők hogyan tudnak védekezni az ilyesmi ellen.
  • Szerző: Ripost

Egy népszerű internetes álláskereső oldalon ismeretlenek jól fizető munkalehetőséget kínáltak, de az egész csak átverés - figyelmeztet a rendőrség. A pályázók csak úgy kaphatták volna meg az állást, ha előtte elvégeznek egy tanfolyamot. A képzés díját - hetvenezer forintot - előre el kellett utalni egy megadott bankszámlaszámra.

Az utalás után a munkakeresők jelentkeztek a képzés helyszínén, de ott kiderült, hogy nincs is semmiféle oktatás. Ezt követően hiába próbálták meg felvenni a kapcsolatot a hirdetővel, már nem lehetett elérni. Akik jelentkeztek, feljelentést tettek a rendőrségen. A Szolnoki Rendőrkapitányság csalás miatt indított nyomozást az ügyben.

Ne legyél óvatlan! - üzenik a rendőrök

A rendőrök arra figyelmeztetnek, hogy attól még, hogy jónak tűnik egy állás, nem szabad óvatlanul dönteni, hiszen simán válhatsz átverés áldozatává is. A tanfolyamos trükk pedig már ősrégi, korábban is volt már rá példa az ország különböző részein, hogy így csaltak ki pénzt az álláskeresőktől.

A %% az ügy kapcsán megkérdezte a nagyobb álláskereső oldalakat, hogy ők tudnak-e védekezni az ilyen hirdetések ellen, ki tudják-e zárni azokat.

Nehéz mindent előre kiszűrni

A Jobinfo.hu arról tájékoztatott minket, hogy a portál alapvetően állás-aggregátor oldal, vagyis kizárólag szerződött partnerek álláshirdetéseit veszi át. Közülük is kizárólag a komoly piaci szereplőkkel vannak szerződésben, nekik pedig minden esetben fizetniük kell a hirdetés feladásáért. Az oldal többek közt a Profession, a Cvonline, a Jobline, a Workania és a Monster oldalakkal áll kapcsolatban - mondta el a %%-nak Kristók Balázs cégvezető.

Ezeknek a hirdetéseknek a valóságtartalmát nem tudják ellenőrizni, mert az átvétel és a kategorizálás automata rendszerrel történik. Vagyis nincs kézi ellenőrzés, sőt Kristók Balázs szerint a partner oldalak sem tudják ezt megtenni, mert

fizikailag lehetetlen több ezer hirdetés valóságtartalmát ellenőrizni.

Hozzátette, hogy az üzletszabályzat szerint a hirdetésben elhelyezett tartalomért a felelősség a hirdetés feladóját terheli. A lényeg tehát:

az álláskeresőnek nagyon szemfülesnek kell lennie.

Ha a hirdetést a Jobinfo.hu-n adják fel, akkor a hirdetést az aktiválás előtt az oldal adminisztrátorai ellenőrzik, és a nyíltan kirekesztő, diszkriminatív szöveget tartalmazó hirdetéseket, vagy a szexuális és egyéb kifogásolható munkaköröket visszautasítják, de hogy

a hirdető által leírt tartalom és a valóság között milyen eltérés van, az nem ellenőrizhető.

A közvetlenül náluk feladott állások hirdetői cégként rendelik meg a hirdetéseket és átutalással fizetik ki a hirdetésfeladás díját. Tehát ha bármiféle visszaélés miatt eljárás indulna, akkor a náluk feladott hirdetések esetén tudnak segíteni a hatóságoknak - tájékoztatott a cégvezető.

Az apróhirdetésekkel különösen vigyázni kell

Kristók Balázs hozzátette: 2-3 éve jellemzően az ingyenes apróhirdetési oldalakon feladott, és külföldi munkát ígérő álláshirdetéseknél fordult elő, hogy visszaélés vagy csalás áldozatává váltak a gyanútlan jelentkezők. Ezek aztán rendőrségi üggyé váltak, de semelyiket sem a Jobinfo.hu oldalon adták fel közvetlenül, kizárólag apróhirdetési oldalakról jött problémás hirdetés. Ezekkel a cégekkel már nem működnek együtt, de olyan oldalak is vannak, amelyek azóta megszűntek vagy felvásárolták őket.

A Job.hu-t is megkérdeztük az álláshirdetések kiválogatásáról. Õk elmondták, hogy nem szűrik az álláshirdetéseket, hiszen azokat nem a hirdetők, hanem az oldal munkatársai töltik fel. Kizárólag szerződéses megbízóik hirdetéseit teszik közzé.

A Workania munkatársai arról tájékoztattak minket, hogy ők minden céget és álláshirdetést leellenőriznek.

Ha valaki állást keres, neki is tanácsos utánanéznie, hogy ki is adhatta fel a hirdetést... A fő szabály: az álláskereső ne fizessen!

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?