RIPOSTER

Vízért könyörgött a radiátorhoz kötözött férfi a Merényiben

Nem látott még sokkolóbbat az Ombudsmani Hivatal főosztályvezetője, aki a Merényiben végzett ellenőrzéskor maga itatta meg a szomjas beteget. Az ápolók dokumentáció nélkül nyugtatózták, és kötözték ki a pácienseket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Sokkoló állapotokat tapasztalt a Merényi Kórház pszichiátriáján Fliegauf Gergely, az Ombudsmani Hivatal főosztályvezetője. A nemzeti megelőzési osztály hajnalban, rajtaütésszerűen végzett ellenőrzést, miután azt az információt kapták, hogy orvosi dokumentáció nélkül kötözik le a betegeket, és adagolnak nekik nyugtatószereket.

Lebénították őket, hogy ne legyen gond velük

A főosztályvezető az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról mesélt, hogy ezeket a nyugtatókat elvileg csak indokolt esetben adhatnák a betegeknek. "Ezek a gyógyszerek, például

a Haloperidol, megbénítják az embert, órákig fekszik magatehetetlenül"

- mondja a főosztályvezető. "Bizonyos más technikák, például pszichoterápia helyett a gyógyszerezést alkalmazzák,

az erős nyugtatók lebénítják a beteget, és akkor úgymond, azt a szót használom, amit a személyzet szokott: nincs gond vele.

Nem tud megmozdulni, rögzítve van a csuklójánál."

Kevés az ápoló

Természetesen valóban nagyon nehezen kezelhető betegekről van szó, és kevés a személyzet, a megfelelő ellátáshoz több ápolóra lenne szükség. A dolgozók ráadásul nem tudták, hogyan kell valakit lefogni, lekötözni, egymásnak ellentmondó technikákról számoltak be. "Átnéztük a szabályokat, felkészültünk, és azt láttuk, hogy az ápolók nem tudnak ezekről, sőt beszéltem egy fiatal orvossal, aki nagyon lelkes volt, de ő sem ismerte az emberjogi szabályokat" - számolt be Fliegauf a helyzetről.

Az ellenőr itatta meg végül a beteget

Az már a csütörtöki, első híradásokban is szerepelt, hogy az egyik beteget a radiátorhoz kötözték ki, Fliegauf azonban újabb részletről számolt be az eset kapcsán. "Amikor bementünk hajnal ötkor,

ez a fiatalember azt kiabálta, hogy szomjas, de nem reagált rá senki.

Végül én magam adtam neki inni" - meséli az osztályvezető, aki annyit elárult: az elmúlt időszakokban újabb egészségügyi intézményeket vizsgáltak meg, de mivel ezekről még nem készült el a jelentés, nem tud beszámolni az eredményekről. Arra azonban célzást tett, hogy a Merényiben tapasztaltnál is sokkolóbb helyzettel találkozott más intézményekben,  és amint az eredmények meglesznek, ezeket is a nyilvánosság elé tárják.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?