Létrehozva: 2021.07.11.

16 évesen fújt először az Eb-döntő multimilliomos bírója

Számunkra sem ismeretlen a ma esti Eb-döntőn bíráskodó játékvezető, hiszen „asszisztált” már magyar győzelemhez a holland ítész.

Az egyik legtapasztaltabb játékvezetőt jelölte ki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az Európa-bajnokság vasárnapi, Olaszország–Anglia döntőjére: Björn Kuiperst. A 48 éves holland bíró munkáját az oldalvonal mellett honfitársai, Sander van Roekel és Erwin Zeinstra segítik, a VAR-szobában a szintén holland Pol van Boekel mellett Bastian Dankert vezetésével német stáb dolgozik.

(Fotó: Balogh László)

A civilben multimilliomos üzletemberként szupermarketet és feleségével fodrászatot üzemeltető Björn Kuipers családjában a játékvezetői szakmának hagyománya van. Édesapja is vezetett, felesége nagyapja, Andries van Leeuwen pedig híres bíró volt, ő fújta a sípot a Rotterdamban rendezett 1963-as KEK-döntőben, amelyben a Tottenham 5:1-re legyőzte az Atlético Madridot. Ennek ellenére nem volt előre eldöntve, hogy neki is erre a pályára kell állnia, saját maga választotta ezt az utat.

„Tizenhat évesen lettem játékvezető, édesapám csak annyit mondott, ha szeretném egy másik oldaláról is megismerni a labdarúgást, próbáljam ki„ – idézte fel a kezdeteket Björn Kuipers, az UEFA játékvezetőkről szóló, Man in the Middle című dokumentumfilm-sorozatában. ”Harmincéves pályafutás áll mögöttem, és ezalatt megtanultam, hogy a játékvezetőnél a legfontosabb az önbizalom. Aki nem hisz magában, nem képes erős akarattal fellépni és érvényt szerezni a döntéseinek, az sosem juthat el magasra.”

 

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Björn Kuipers (@bjorn.kuipers) által megosztott bejegyzés

A holland játékvezetőnek nem voltak önbecsülési problémái, 2002-től profiként dolgozik, és a holland élvonalban mutatott teljesítményét követően 2006-tól nemzetközi szinten is egyre sűrűbben számoltak vele. A 2006-os U17-es és a 2009-es U21-es Európa-bajnokság döntőjét követően ő fújta a sípot a 2011-es európai Szuperkupa-mérkőzésen, a 2013-as és 2018-as Európa-liga-döntőben és a 2014-es Bajnokok Ligája-fináléban. A magyar szurkolók ugyanakkor jobban emlékezhetnek rá a tavalyi Magyarország–Izland (2–1) Eb-pótselejtezőről, amelyen szintén ő működött közre.

Björn Kuipers a szakmában ikonnak számít, a fiatalabb játékvezetők felnéznek rá, példaképnek tekintik. Szemléletmódjára és kitartására jó példa a 2019-es Barcelona–Liverpool (3–0) BL-elődöntő, amelynek 3. percében izomsérülést szenvedett, nem tudott sprintelni, kollégái biztatására és segítségével mégis végigvezette a mérkőzést. A videóbírós rendszert (VAR) kezdetben nehezen szokta meg, véleménye a szintén 2019-es Tottenham–Manchester City (1–0) BL-negyeddöntőn változott meg.

„Alig tíz perc telt el a mérkőzésből, amikor egy tizenhatoson belül blokkolt lövés után szögletet ítéltem, a VAR-szobából viszont szóltak, hogy nézzem vissza az esetet. Ahogy sétáltam a kijelző felé, végigpörgettem magamban a történteket, és azt gondoltam, ez biztosan nem lehetett büntető. Aztán egy másik kameraállásból kiderült, hogy mégis. A modern kor megváltoztatta a futballt, és a játékvezetőknek alkalmazkodniuk kell ehhez. Biztonságot ad, hogy a kétes helyzeteket követően lehetőségünk van konzultálni a döntésről, megvitatni az ítéletet egy stábbal. Ezelőtt egyedül mi voltunk felelősek a döntéseinkért, míg most lejjebb kell adni az egóból. De ez vállalható, cserébe azért, hogy a másnapi újságcikkek ne a tévedéseinkről szóljanak” - mondta a játékvezető.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Hosszú Katinkának már a kislánya is szurkolt az uszodában

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó

OLDALVONAL

Mindenki érte aggódik, új híreket kaptunk az intenzív osztályon ápolt kapusról

OLDALVONAL

Holtan találtak rá a 20 éves válogatott játékosra, miután nem jelent meg a mérkőzésén

OLDALVONAL

Gyász: Elhunyt a Nemzet Sportolója, Hammerl László

OLDALVONAL

Rooney megbukott edzőként, ide várják a nyáron

OLDALVONAL

„Gyűlöletből lefűrészelték az olimpiai ezüstérmes tábláját” – balhé a birkózóknál

OLDALVONAL

"Kellett ez a pofon" - kitálalt a botrány után a hokisok kapitánya