KIAJOBB

Történelmi siker jöhet, bravúrra készülnek a magyar lányok

Először szerepel az olimpiai játékok programjában a 3x3-as kosárlabda. A kétszeres világbajnoki ezüstérmes magyar női válogatott a héten megkezdte a felkészülést a selejtezőre.
  • Szerző: Ripost

Az ötkarikás játékok programjában a japán fővárosban debütál a 3x3-as kosárlabda. Mindkét nemnél 8-8 csapat lehet ott Tokióban.

A 3x3-as kosárlabda idén debütál az olimpián

A 3x3-as kosárlabda idén debütál az olimpián
Fotó: Nemzeti Sport

Graz után Debrecen

Május 26. és 30. között 20-20 válogatott csap össze Grazban az olimpiai kvalifikációs tornán. A grazi selejtezőn magyar részről csak a nők lesznek érdekeltek, akik csoportjukban Hollandiával, Észtországgal, Fehéroroszországgal és Srí Lankával találkoznak. Ezen a tornán három tokiói kvótát osztanak ki. Az utolsó egy-egy kiadó olimpiai hely az egyenlőség jegyében rendezett debreceni pótselejtezőn talál gazdára, ahol hat-hat gárda verseng. Itt a magyar férfi és – ha Ausztriában nem szerez kvótát – a női együttes is szerepel majd.

Bravúr és realitás

Károlyi Andrea szövetségi kapitány szerint egyszerre reális cél és siker esetén bravúr az olimpiai kvótaszerzés a 3x3-as női kosárlabda-válogatott számára. A siker történelmi jelentőségű lenne, hiszen a magyar csapat szerepelhetne az olimpiák történetének első 3x3-as viadalán:

„A húszcsapatos selejtezőben is van esélyünk, de persze nem fogják ingyen adni a kvótát – mondta Károlyi. – Szerintem a legnehezebb csoportban vagyunk és a legnehezebb ágon, de ebben a sportágban sokszor nüanszok és másodpecek döntenek. Úgy megyünk ki, hogy szeretnének kijutni az olimpiára, de ha nem sikerül, akkor a következő hétvégén már jön a debreceni pótselejtező. Remélem, hogy akkor már nézők előtt lehet játszani, 2019-ben itt volt az Európa-bajnokság, és még most is ráz a hideg attól a fantasztikus hangulattól. Nem tudtunk olyat gondolni vagy kívánni, amit ne azonnal teljesítettek volna a szervezők. A tokiói kvótaszerzés egyszerre reális célkitűzés és siker esetén bravúr is.”

Kétszeres vb-ezüstérmes a magyar válogatott

Kétszeres vb-ezüstérmes a magyar válogatott
Fotó: Nemzeti Sport

Egy Eb-arany, két vb-ezüst

A sportág történetében eddig hat világbajnokságot rendeztek, és a magyar női válogatott 2017-ben és 2019-ben is bejutott a döntőbe. Károlyi Andrea együttese 2017-ben Oroszországtól, 2019-ben pedig Kínától kapott ki, így mindkétszer ezüstérmet szerzett. Az eddigi négy Európa-bajnokság során 2016-ban aranyérmet szerzett a női csapat, miután a fináléban legyőzte Romániát.

A szabályok

A 3x3-as kosárlabdában tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, amelyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívüliek, amelyekért két pont jár. A hosszabbítást – rendes játékidős döntetlen esetén – két dobott pontig játsszák. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?