SPORT

Puskás építette, most bontják a legendás stadiont

Újrahasznosítják, amit lehet, de a szurkolóknak is jutnak ereklyék.
  • Szerző: vav

Öt hónappal azután, hogy a szurkolók és a klub legendás játékosai ünnepélyesen elbúcsúztak tőle, bontják a Bozsik Stadiont a Puskás Ferenc utcában. A Kispest, majd a Honvéd legendás otthona – kisebb átalakításoktól, felújításoktól eltekintve – 1938-tól közel 81 évig állt. Gyerekként maga a közvetlen szomszédban lakó Puskás Ferenc és Bozsik József is részt vettek az építésében.

 

A közeli utánpótlásközpont novemberi átadása után megkezdődött a Bozsik Stadion újjáépítése. Pontosabban egyelőre csak a bontása, amiről a Honvéd és a rajongói oldalak időről időre fotókkal és videókkal számolnak be. A szurkolók számára szívbemarkoló felvételekkel.

Gyors tempóban folyik a munka.

Közzétette: Kispesti Futball Ház – 2019. február 26., kedd

 

"Nézzétek, már nincs meg a törzshelyünk sem!"

"A szívem szakad meg, de így kezdődik a jövő"

- sorjáznak az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések a közösségi oldalakon.

A leglátványosabb az óriási kandeláberek ledöntése, és a patinás kispesti stadion látványát uraló tribün lerombolása lesz.

Folyamatosan érkeznek a képek a bontásról

Közzétette: KISPEST-HONVÉD FUTBALL CLUB – 2019. február 26., kedd

Utóbbit néhány éve a Honvéd (és a Real Madrid) legendájáról, Puskás Ferencről nevezték el, csakúgy, mint az odavezető utca egy rövidke szakaszát. Öcsi nem csak labdát szedett, majd 16 éves korától a felnőttcsapatban játszva világklasszissá érett itt, hanem gyerekként maga is részt vett a stadionépítésben a barátaival.

Itt laktam, ahol ez a villanypózna áll. (…) Hiányoznak a barátok, akikkel itt nőttünk föl, akikkel ezerkilencszáz-harmincöt-harminchatban toltuk a taligát és építettük ezt a pályát

– mesélt erről maga Puskás a hazatérése után, 1990-ben a Kispest TV-nek a pályán állva. A videó ide kattintva megtekinthető.

 

Nyilván a hajdan mellettük lakó Bozsik "Cucura" is utalt, akiről 1986-ban elnevezték a pályát. Akkor egy nagy botrányt kavaró cseles szurkolói akció akadályozta meg, hogy az „átkos” korábbi honvédelmi minisztere legyen a névadó.

"A nyolcvanas évek közepén újították fel a kispesti futballpályát. Akkor a Magyar Rádió külsős munkatársa voltam, egyúttal tagja a Honvéd Baráti Körnek. Nyolcvanhatban költözött vissza a csapat, amikor megtudtam, hogy a nem sokkal korábban elhunyt honvédelmi miniszterről, egykori hadseregtábornokról tervezik elnevezni a stadiont. A rádió munkatársaként ott voltam a bajnoki rajtot megelőző szurkolói ankéton, amelyen az egyik szurkoló felvetette: Bozsik Józsefről, a Honvéd legendás játékosáról nevezzék el a stadiont. Tudni kell, a nyolcvanas években nem jöhetett szóba, hogy Puskás Ferenc legyen a névadó. Nem tagadom, a szurkolót én győztem meg arról, hogy az ankéton álljon elő ezzel az ötlettel, majd erről a témáról interjút is készítettem vele, és be is került a Sportvilág adásába. Jókora botrány kerekedett, de

már nem volt mit tenni, a magas rangú honvédelmi vezetők is elfogadták, Bozsik Józsefről nevezzék el a kispesti stadiont

- mesélte erről a Nemzeti Sportnak Asztalos Zoltán.

 

Jelenleg úgynevezett értékmentő bontás zajlik a területen, hogy semmi se menjen kárba: a létesítmény egyes darabjait úgy szedik szét, hogy közben szortírozzák. Az újrahasznosítható anyagokat később felhasználják az építés során.

Hétfőn kezdődött el a Bozsik Stadion bontása, amelyről folyamatosan beszámolunk majd, és itt láthatjátok az első képeket

Közzétette: Budapest Honvéd FC – 2019. február 21., csütörtök

 

A Honvéd pedig a nosztalgiázó szurkolóinak értékesített már több száz műanyag széket. Információink szerint rövidesen további ereklyék is kaphatóak lesznek, mint például egy-egy darabka a kapukból és a gyepszőnyegből.

Ilyen lesz az új Bozsik

A „régi Bozsikból” csak a Magyar Futball Akadémia eddigi épülete marad meg. Mellette a 4-es kategóriájú (azaz a legmodernebb, minden fontos biztonsági és kényelmi szempontnak megfelelő) új kispesti stadion a tervek szerint a 2020/21-es szezonra készül el.

A 11,7 milliárd forint állami beruházásból épülő pályát az eddigihez képest elfordítják – az UEFA előírásainak megfelelően észak-déli tájolásúnak kell lennie –, a fedett lelátó 8200 férőhelyes lesz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?