SPORT

Tűz gyúlt éjjel Kispesten, az új focistadionnál

Látványos, de szűk körű ünnepségen felavatták a Bozsik Aréna előtt álló Aranyoroszlán-szobrot. Ez az újjáéledő klub szimbóluma.
  • Szerző: Ripost

Hétfőn késő este felavatták a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának új stadionja, a Bozsik Aréna előtt álló Aranyoroszlán-szobrot – jelentette az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hattonnás oroszlánszobor őrzi az új Bozsikot

Az újjáéledő klub szimbóluma: pont egy éve láthatta mindenki, mit rejthet a csomagolás, talán ezért késett az NB I-ből majdnem kiesett csapat feléledése
Fotó: MTI

„Eddigi munkáim alapján szavaztak bizalmat nekem, és teljesen szabad kezet kaptam. A dinamikus póz az újjáéledő klub szimbóluma, kapuőrző szerepe pedig ugyanaz, mint a Lánchíd esetében. A stadion prizmaalakú borítása a szobor esetében is visszaköszön”

- mondta Szőke Gábor Miklós szobrász, aki a hétfő esti avató ünnepségen elárulta, hogy 5-6 ezer elemből áll a rozsdamentes acélból készült alkotás, melynek súlya nagyjából hat tonna.

A művész arról is beszélt, hogy a szobrászt, statikust, hegesztőt és lakatost magában foglaló csapatával négy-öt hónapon át dolgozott a szobron, amelynek egyik különlegessége, hogy vörös színű belső izzással látták el. Kifejtette, hogy az előre rugaszkodó póz statikailag is kihívást jelentett, a szobrot egy föld alatt lévő betonalap tartja meg.

„Mi nem egy szobrot szerettünk volna, hanem 'A' szobrot”

- jelentette ki Mendelényi Dániel, a kispesti klub társtulajdonosa, aki elárulta, hogy bár a munkafázisokat nyomon követték, de a szobor végső megjelenése számukra is meglepetés volt.

Az egyesület jelképének számító Aranyoroszlán a stadion egyik sarkához került. A létesítményt övező betonkoszorú a kispesti csapat legendás játékosainak nevével van díszítve, közülük Dajka Lászlóhoz került az alkotás.

„Egészen megható pillanat ez számomra. Bármikor rápillantok a szoborra, libabőrös leszek. A mi csapatunkból inkább Garaba Imrére vagy Nagy Antalra illett az oroszlán, én legfeljebb jól fejelő párduc voltam. Ez a megtiszteltetés felelősséggel is jár. Eddig is tűzbe mentem a Honvédért, ahol jószerivel az egész pályafutásomat töltöttem, de ezután kétszeresen is ezt teszem”

- mondta az MTI-nek a klubbal ötszörös bajnok futballista.

A Bozsik Arénát bár már használták tavasszal az U21-es Európa-bajnokságon, az avató mérkőzésére július 24-én kerül sor, amikor a Budapest Honvéd az Európa-liga spanyol győztesét, a Villarrealt látja vendégül.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?