TÜZELŐÁLLÁS

Dinasztia, Palkó már a negyedik Dárdai az NB I-ben

A MOL Fehérvár FC labdarúgócsapatában folytatja pályafutását Dárdai Palkó. A korábbi szövetségi kapitány Dárdai Pál legidősebb fia a negyedik olyan futballistája a családnak, aki pályára lép a magyar élvonalban.
  • Szerző: Ripost

A Dárdai-családban nagyapáról unokára száll a futball szeretete, igazi futballdinasztiának számít a família. Tavasszal Dárdai Palkó személyében a család negyedik tagja léphet pályára az NB I-ben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dárdai Palkó Fotó: MOL Fehérvár FC

Az első generáció

Dárdai Palkó nagypapája, idősebb Dárdai Pál 37 éves koráig játszott az NB I-ben. Tagja volt az 1978-as magyar kupa-döntős, és az 1985/86-os idényben bajnoki ezüstérmet szerzett pécsi csapatnak. Ő volt a magyar labdarúgás történetének negyedik olyan játékosa volt, aki a maximális tízes osztályzatot kapta a Népsporttól, miután 1975 februárjában négy gólt rúgott az Újpestnek. Azon a meccsen két Dárdai játszott, mert idősebb Dárdai Pál bátyja, a két évvel idősebb Lajos is pályára lépett. A két testvér a pécsi középpályássorban szerepelt, Lajos összesen két élvonalbeli mérkőzésen játszott. Idősebb Dárdai Pált 1978-ban meghívták a magyar válogatott keretébe, de nem lépett pályára. Három évvel ezelőtt hunyt el.

A második generáció

Ifjabb Dárdai Pál 1991-ben mutatkozott be az NB I-ben a pécsieknél, később a BVSC-ben is szerepelt az élvonalban. A fővárosi egyesülettel 1996-ban ezüstérmet szerzett, és szerepelt a Magyar Kupa-döntőben. Egy évvel később a Herthához szerződött, ahol legendává vált. Ő játszotta a legtöbb mérkőzést a német gárda történetében, majd edzőként is vezette a csapatot. A magyar válogatottban 61 meccsen szerepelt, és szövetségi kapitányként is vezette.

A harmadik generáció

A 21 éves Dárdai Palkó a jobb és a bal szélen egyaránt bevethető, a 2017/18-as idényben mutatkozott be a Herthában a Bundesligában. Ekkor az édesapja, Pál volt az edzője.

„Tisztában vagyok azzal, hogy elsősorban édesapám miatt lesz komoly hírértéke ennek az átigazolásnak – mondta Palkó. – De immár azért dolgozom minden nap, hogy bekerüljek a fehérvári csapatba, és ne a nevemmel, hanem a játékommal hívjam fel magamra a szurkolók figyelmét.”

Lehet magyar válogatott

Az 1999. április 24-én Berlinben született, német-magyar kettős állampolgár Dárdai Palkó korábban a német U18-as, U19-es és U20-as válogatottban is játszott. Csak a teljesítményén és a döntésén múlik ugyanakkor, hogy szerepelhessen a magyar A-válogatottban. Marco Rossi szövetségi kapitány két éve már egyeztetett erről az édesapával. Akkor abban maradtak, hogy még hagynak időt Palkónak annak megfontolására, hogy ha rajta múlik, a magyar nemzeti csapat mellett dönt-e.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?