KIAJOBB

Futball az olimpián: még mindig a magyarok a legjobbak

Kialakult a 16-os mezőny a tokiói olimpia labdarúgótornáján. Habár a magyar válogatott nem kvalifikálta magát, még mindig a mi csapatunk a legeredményesebb a játékok történetében.
  • Szerző: Ripost

Három hónap múlva ilyenkor már javában zajlik a tokiói olimpia labdarúgó-tornája, amelyen 16 együttes szerepel. A válogatottakban az 1997. január 1. után született játékosok vehetnek részt, és ennél csapatonként csak három fő lehet idősebb. A magyar válogatott legutóbb 1996-ban, Dunai Antal irányításával szerepelt. Az egykori újpesti legenda játékosként is maradandót alkotott az olimpián.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dunai Antal legnagyobb edzői sikere: 1996-ban szakvezetőként jutott el az olimpiára

Dunai Antal legnagyobb edzői sikere: 1996-ban szakvezetőként jutott el az olimpiára
Fotó: MTI

Dunai a legeredményesebb

Dunai Antal három olimpián szerepelt játékosként, ám csak kettőn lépett pályára. Az újpestiek legendás csatára 1964-ben kerettagként nem kapott lehetőséget, ám 1968-ban és 1972-ben már tevékeny részese volt az arany- és az ezüstéremnek.

„Az 1964-es tokiói olimpia a mai napig fájó pont az életemben, mert a selejtezőkön szerepeltem, de a játékokon nem kaptam lehetőséget – mondta a nak Dunai Antal. – Négy évvel később Mexikóban hat góllal járultam hozzá az aranyéremhez, majd 1972-ben Münchenben hét gólig jutottam. Akkor a lengyelek ellen elbuktuk a döntőt.”

Dunai két olimpián 13 gólt szerzett, ezzel holtversenyben ő az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb csatára.

Kapitányként is remekelt

Dunai nem csak játékosként, szakvezetőként is szerepelt az olimpián, hiszen 1996-ban vele jutott ki a válogatott az atlantai viadalra.

„Óriási élmény volt, amikor az Üllői úton kiharcoltuk az olimpiai szereplést, a játékosuk a vállukon vittek le a pályáról – emlékezett Dunai. – Atlantában világsztárok ellen játszottunk, hiszen a braziloknál többek között Roberto Carlos, Ronaldo, Rivaldo és Bebeto is szerepelt, valamennyien világbajnoki címmel büszkélkednek. A nigériai csapat szintén tele volt klasszissal, elég ha csak Kanut vagy Okochát említem. Szoros meccseket vívtunk, a braziloktól 3-1-re, Nigériától 1-0-ra kaptunk ki. A fájó pont a japánok elleni vereség, hiszen ellenük vezettünk. Persze az jobban bosszant, hogy azóta egyszer sem szerepelt a magyar válogatott az olimpián.”

A nagyágyúk viszik a prímet

Dunai Antal nem vár meglepetést a júliusi tokiói játékokon. A 78 éves korábbi legendás csatár szerint a „nagyágyúk” viszik a prímet.

„A spanyolokról többet tudok, hiszen a nyolcvanas években náluk edzősködtem, és azóta is tartom a kapcsolatot a vezetőkkel. Szokás szerint jó csapattal indulnak, de a többi nagyágyú, Argentína, Brazília és Németország szintén esélyes a végső sikerre.”

Magyar focicsúcsok az olimpián

CSAPAT:

Legtöbb aranyérem: Magyarország (1952, 1964, 1968)

Legtöbb egymást követő éremszerzés: Magyarország (1960, 1964, 1968, 1972)

JÁTÉKOSOK:

Legtöbb mérkőzés az olimpiai meccseken: Novák Dezső (1960–1968); Dunai Antal (1964–1972); Szűcs Lajos (1968–1972); Páncsics Miklós (1968–1972) egyaránt 13 mérkőzés.

Legtöbb rúgott gól: Dunai Antal (1968-1972), 13 gól

Legtöbb rúgott gól egy olimpián: Bene Ferenc (1968), 12 gól

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?