Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.07.11.

16 évesen fújt először az Eb-döntő multimilliomos bírója

Számunkra sem ismeretlen a ma esti Eb-döntőn bíráskodó játékvezető, hiszen „asszisztált” már magyar győzelemhez a holland ítész.

Az egyik legtapasztaltabb játékvezetőt jelölte ki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az Európa-bajnokság vasárnapi, Olaszország–Anglia döntőjére: Björn Kuiperst. A 48 éves holland bíró munkáját az oldalvonal mellett honfitársai, Sander van Roekel és Erwin Zeinstra segítik, a VAR-szobában a szintén holland Pol van Boekel mellett Bastian Dankert vezetésével német stáb dolgozik.

(Fotó: Balogh László)

A civilben multimilliomos üzletemberként szupermarketet és feleségével fodrászatot üzemeltető Björn Kuipers családjában a játékvezetői szakmának hagyománya van. Édesapja is vezetett, felesége nagyapja, Andries van Leeuwen pedig híres bíró volt, ő fújta a sípot a Rotterdamban rendezett 1963-as KEK-döntőben, amelyben a Tottenham 5:1-re legyőzte az Atlético Madridot. Ennek ellenére nem volt előre eldöntve, hogy neki is erre a pályára kell állnia, saját maga választotta ezt az utat.

„Tizenhat évesen lettem játékvezető, édesapám csak annyit mondott, ha szeretném egy másik oldaláról is megismerni a labdarúgást, próbáljam ki„ – idézte fel a kezdeteket Björn Kuipers, az UEFA játékvezetőkről szóló, Man in the Middle című dokumentumfilm-sorozatában. ”Harmincéves pályafutás áll mögöttem, és ezalatt megtanultam, hogy a játékvezetőnél a legfontosabb az önbizalom. Aki nem hisz magában, nem képes erős akarattal fellépni és érvényt szerezni a döntéseinek, az sosem juthat el magasra.”

 

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Björn Kuipers (@bjorn.kuipers) által megosztott bejegyzés

A holland játékvezetőnek nem voltak önbecsülési problémái, 2002-től profiként dolgozik, és a holland élvonalban mutatott teljesítményét követően 2006-tól nemzetközi szinten is egyre sűrűbben számoltak vele. A 2006-os U17-es és a 2009-es U21-es Európa-bajnokság döntőjét követően ő fújta a sípot a 2011-es európai Szuperkupa-mérkőzésen, a 2013-as és 2018-as Európa-liga-döntőben és a 2014-es Bajnokok Ligája-fináléban. A magyar szurkolók ugyanakkor jobban emlékezhetnek rá a tavalyi Magyarország–Izland (2–1) Eb-pótselejtezőről, amelyen szintén ő működött közre.

Björn Kuipers a szakmában ikonnak számít, a fiatalabb játékvezetők felnéznek rá, példaképnek tekintik. Szemléletmódjára és kitartására jó példa a 2019-es Barcelona–Liverpool (3–0) BL-elődöntő, amelynek 3. percében izomsérülést szenvedett, nem tudott sprintelni, kollégái biztatására és segítségével mégis végigvezette a mérkőzést. A videóbírós rendszert (VAR) kezdetben nehezen szokta meg, véleménye a szintén 2019-es Tottenham–Manchester City (1–0) BL-negyeddöntőn változott meg.

„Alig tíz perc telt el a mérkőzésből, amikor egy tizenhatoson belül blokkolt lövés után szögletet ítéltem, a VAR-szobából viszont szóltak, hogy nézzem vissza az esetet. Ahogy sétáltam a kijelző felé, végigpörgettem magamban a történteket, és azt gondoltam, ez biztosan nem lehetett büntető. Aztán egy másik kameraállásból kiderült, hogy mégis. A modern kor megváltoztatta a futballt, és a játékvezetőknek alkalmazkodniuk kell ehhez. Biztonságot ad, hogy a kétes helyzeteket követően lehetőségünk van konzultálni a döntésről, megvitatni az ítéletet egy stábbal. Ezelőtt egyedül mi voltunk felelősek a döntéseinkért, míg most lejjebb kell adni az egóból. De ez vállalható, cserébe azért, hogy a másnapi újságcikkek ne a tévedéseinkről szóljanak” - mondta a játékvezető.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 20.: az Ikreknek fontos felismeréseket hoz a szombat, a Mérleg menjen biztosra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Hosszú Katinkának már a kislánya is szurkolt az uszodában

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó

OLDALVONAL

Itt a bizonyíték, Neymar ki nem állhatja Mbappét

OLDALVONAL

"Majd akkor beszéljünk a feljutásról, amikor reális" - Kanada ellen is készülnek a magyar hokisok - Videó

OLDALVONAL

Videón az újabb botrány, bugyi nélkül rendelt italt a tengerparton a balhés kebelcsoda

OLDALVONAL

Most kaptuk: baleset történt a magyar sportolóval

OLDALVONAL

Magyarország pályázik a 2027-es öttusa vb megrendezésére

OLDALVONAL

Semmi melltartó, átlátszó ruhában villantott az egzotikus szépség