TÜZELŐÁLLÁS

Elárulta az orvos, ezért esett vissza Cristiano Ronaldo

Hihetetlen, de igaz: Cristiano Ronaldo 43 sikertelen kísérlet után szerzett gólt szabadrúgásból. Habár az ötszörös aranylabdás 2018 júliusa óta a Juventus labdarúgója, ez volt az első gólja rögzített szituációból a klub színeiben.
  • Szerző: Ripost

Cristiano Ronaldo július 4-én olyat tett, amire 2017. december 16 óta nem volt példa a karrierjében: klubmérkőzésen gólt szerzett szabadrúgásból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Cristiano Ronaldónak évről évre romlik a statisztikája a szabadrúgások hatékonysága kapcsán
Fotó: AFP

Az ötszörös aranylabdás sztár szombaton a Juventus játékosaként a Torino hálóját vette be, és ezzel egy kínosan hosszú negatív szériát zárt le: 43 sikertelen kísérlet után talált be szabadrúgásból. Habár 2018 nyara óta a Juve tagja, ez volt az első gólja rögzített helyzetből a klub színeiben, és ezt keményen az orra alá dörgölték. A csapat szurkolói már azzal viccelődnek, hogy Ronaldónak azért jár a bónusz a szerződésében, ha a sorfalat találja el.

Tény, a portugál klasszis szabadrúgásai már korántsem olyan hatékonyak, mint karrierje korai szakaszában. Amíg az első 12 felnőtt szezonja során 44 gólt lőtt rögzített szituációból, addig az utóbbi hat idény során csak kilencszer volt eredményes. Ráadásul az európai topligákat tekintve övé az egyik legrosszabb átlag, mert ezt a kilenc találatot 174 kísérletből hozta össze.

De miért indult hanyatlásnak a statisztikája? Egy bokaspecialista, Dr. Rajpal Brar analizálta Ronaldo szabadrúgásait és arra a következtetésre jutott, hogy a lövőerő és a technika nagyjából ugyanaz, ám két lényeges dolog megváltozott 2014 óta: a labdái kevésbé emelkednek el a talajtól, csökkent a felhajtóerő, és kiszámíthatóbbak, nem okoznak meglepetést a kapusoknak. Brar szerint lehetséges, hogy Ronaldo lendítő, rúgó lábának sebessége megváltozott, illetve a lábfeje sem ott érintkezik a labdával, ahol korábban, és ez okozza a gyengébb mutatókat.

Brar elvetette az ötletet, miszerint az utóbbi hat évben annyira megváltoztak volna a labdák aerodinamikai tulajdonságai, hogy ezek okoznák Ronaldo hanyatlását. Az viszont tény, a Juventusnál ma már jobban járnak, ha nem a 35 éves sztárra bízzák a szabadrúgásokat.

Egyre több sérülés hátráltatja

Amíg Dr. Rajnal Brar Cristiano Ronaldo rúgásait elemezte, addig a goal.com a focista sérüléseit vette górcső alá. Kiderült, a portugál sztár jóval több lábsérülést szenvedett az utóbbi hat szezonja során, mint pályafutása korábbi szakaszában. Boka- és térdproblémák is gyötörték, könnyen lehet, hogy ezek a gondok is hozzájárultak a gyengébb szabadrúgásokhoz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?