SPORT

Erdei Zsolt: Csibészség nélkül nincs boksz

Erdei Zsolt az edzőterem mellett az utcán is nevelné az utánpótlást. Szerinte ugyanis ott látszik igazán, hogy kiben van elég kurázsi ahhoz, hogy helytálljon a ringben is.
címkék:
  • Szerző: Buster

Az amatőrként is profiként is világbajnok bokszoló-legenda nem unatkozik, két fronton is helytáll. Saját akadémiáján, a Madárfészekben és az Újpest egyesületében is szakmai vezető. De kiből lehet a jövő nagy sztárja? Erről beszélt a népszerű „Madár” a 7-nek adott interjújában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

7: Hogy áll a magyar ökölvívás utánpótlása? Látjuk már az új Papp Lacit, esetleg Erdei Zsoltot?

Erdei Zsolt: Mint mindig, most is megvannak a tehetségek. De ez még nagyon nem elég. A jövőben derül csak ki, hogy valóban kiemelkedő tudású bokszolók lesznek-e belőlük. 10-12 éves gyereket kell megtalálnunk, aztán 6-7 év kemény munkával eldől, válhat-e belőlük nemzetközi klasszis.

Erdei Zsolt

Erdei Zsolt mindig nyitott szemmel jár, hiszen a tehetség bárhol szembe jöhet vele

7: Erdei Zsolt neve garancia lehet a sikerre?

E.Zs.: Az én feladatom elsősorban, hogy népszerűsítsem a sportágat, fedezzem fel a csiszolatlan gyémántokat, aztán a kollégákkal együtt tanítsam őket. Nekik az, hogy tartsanak ki és edzenek keményen, enélkül nem megy.

7: Le szokott szólítani az utcán keménykötésű gyerekeket? Be lehet őket csábítani az edzőterembe?

E.Zs.:Ha jön velem szembe valaki, akkor csak azt tudom lemérni, hogy alkatilag, erőben rendben van-e. Ugyanilyen fontos, hogy mentálisan és lelkileg is egyben legyen a gyerek. Ha ezek nincsenek meg, akkor hiába a kiváló erőnlét, nem biztos az alkalmassága.

Erei Zsolt

Erdei Zsolt saját klubjában is neveli az utánpótlást Fotó: Hegedüs Gábor Nemzeti Sport

7: Az utcai csibészeket is lehet kezelni?

E.Zs.: Hogyne, csibészség nélkül nincs boksz, elengedhetetlen a ravaszság. A szabályok betartása egy dolog, de mindig vannak kiskapuk. Mondok egy példát, ha fáradok, akkor lefogom az ellenfelet, ezzel is nyerek időt magamnak. Vagy lenézek a földre, mintha lankadna a figyelmem és úgy ütöm meg az ellenfelet. Apró csibészség nélkül ez nem működik.

7: Akkor csak össze kell szedni az utcáról a vagányokat…

E. Zs.: Na várjunk csak, ne keverjük össze a dolgokat. Vannak szigorú utcai szabályok is: a kisebbet, a gyengébbet, sosem bántjuk. Ha ilyet látunk, akkor azonnal leállítjuk a nagyot. Gyere fiam, próbáld ki az edzőteremben, ott kiélheted magad. Tapasztalatból tudom, aki csibészként bemegy az edzőterembe, az ott olyan nevelést kap, hogy az utcán soha többé nem lesz csibész.

Gálos Roland

Gálos Roland már biztosan ott lesz Tokióban Fotó: Facebook

Egyelőre egy kvóta

Túlzás lenne az állítani, hogy a jelenlegi állapot szerint magyar bokszolók fogják benépesíteni az olimpiai falut Tokióban. Az egyetlen kvalifikált versenyzőnk Gálos Roland, igaz, ő szép sikert is szerezhet. „Roli szerencsés sorsolással és 100 százalékos formával odafigyeléssel még dobogós is lehet” – mondta a lapnak Madár, aki hozzátette, lesz egy európai és egy nemzetközi kvalifikációs verseny is. Mindkét nemben lesznek még esélyes ökölvívóink, ezért az egykori klasszis még legalább két kvótában bízik.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?