FOCI-VB

Horvát focicsoda, mi lehet a titok?

Két mérkőzés, két győzelem, mindez kapott gól nélkül - ez a horvátok mérlege eddig a labdarúgó-világbajnokságon. Déli szomszédaink csütörtökön a torna előtt a végső győzelemre is esélyesnek tartott Argentínát ütötték ki 3-0-ra, és jutottak a nyolcaddöntőbe. Mi lehet a horvátok titka?
  • Szerző: ST

A horvát válogatott játékosai szinte egytől-egyig sztárcsapatokban töltenek be kulcsszerepet. Az argentinok elleni találkozón a kezdőben helyet kapó Luka Modric a Real Madrid, Ivan Rakitic a Barcelona, Mario Mandzukic a Juventus játékosa, de a kispadról beszálló Mateo Kovavic is a Real Madridban edződik.

Fő az önbizalom

A horvát játékosok minden ellenfél ellen önbizalommal telve lépnek pályára, és végig harcos felfogásban játszanak. Lionel Messiék ellen sem volt ez másképp.

Nemrég azt mondtam, hogy ez lesz a legjobb meccse a csapatnak, mert nagy önbizalommal játszunk majd egész Horvátország örömére

– nyilatkozta az argentinok elleni sikert követően Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya.

A csapatsportok királyai

A mindössze négymillió lakossal rendelkező Horvátország híresen jó a csapatsportokban. A labdarúgás mellett kosárlabdában, kézilabdában és vízilabdában is a világ élvonalában van déli szomszédunk. A vérükben van a siker.

Kiváló utánpótlásképzés

Óriási hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre. A fiatalok pedig már 21 éves koruk előtt alapembernek számítanak a horvát klubokban, ahonnan már kész játékosként igazolnak a komolyabb európai bajnokságokba. 2008-ban Luka Modric is így került az angol Tottenhamhez, amely 21 millió eurót (kb. 6,8 milliárd forint) fizetett érte a Dinamo Zagrebnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?