FOCI-VB

Ronaldónak minden szabad? Nem érti a bírót a sztáredző

Háborognak az irániak, miután Cristiano Ronaldo csupán sárga lapot kapott egy könyöklős eset után a labdarúgó-világbajnokságon. A portugál sztár szabálytalanságát pedig még vissza is nézte a paraguayi játékvezető, Enrique Caceres.
  • Szerző: ST

Cristiano Ronaldo a Portugália-Irán (1-1) mérkőzés hajrájában használta a könyökét, miközben az iráni Morteza Puraligandzsi ellen küzdött. A játékvezető a videobíró segítségét kérte, megnézte a jelenetet, majd sárga lapot adott a portugál klasszisnak. Vajon, ha nem Ronaldóról van szó, akkor piros lapot mutat fel?

Amennyiben megállítják a játékot, hogy visszanézzék az esetet, és valóban könyöklés történt, akkor az a szabálykönyv szerint piros lapot ér. A szabály nem ír arról, hogy Messi vagy Ronaldo esetében enyhébb büntetés jár. Ez egyértelműen piros lap volt

mondta el Carlos Queiroz, Irán portugál szövetségi kapitánya.

Suárez és Tassotti súlyos eltiltást kapott

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azóta sem vizsgálja külön az esetet, pedig volt már arra példa, hogy utólag tiltott el játékost a világbajnokságon. A 2014-es vb csoportkörében az uruguayi Luis Suárez megharapta az olasz Giorgio Chiellinit, akkor lapot sem kapott az esetért. Utólag kilenc válogatott mérkőzésről és négy hónapra minden futballtevékenységtől eltiltotta a FIFA.

Suárez harapása:


1994-ben az olasz Mauro Tassotti úszta meg lap nélkül a Luis Enrique elleni könyököst. A spanyol vérző orra sem hatotta meg Puhl Sándor játékvezetőt. A televíziós felvételek visszanézése után azonban nyolc meccses eltiltással sújtotta a FIFA Tassottit.

Tassotti és Luis Enrique párharca:

 

Queiroz nem nyugszik

A szabályok tehát egyértelműnek tűnnek a durva szabálytalanságok esetén. Cristiano Ronaldo könyöklése azonban megosztja a világot. Természetesen az iráni kapitányt nehéz lenne meggyőzni arról, hogy jól döntött a játékvezető.

Világos, egyértelmű szabályokat akarok. Azt is tudni akarom, hogy nagyapa leszek-e, és nem azt, hogy a lányom csak kicsit terhes

– nyilatkozta Queiroz a Portugália-Irán mérkőzés után.

Az Eb-címvédő portugálok nagyon közel voltak a kieséshez, az iráni válogatott az utolsó percekben a győzelmet is megszerezhette volna. Portugália a nyolcaddöntőben Uruguay ellen lép pályára – vélhetően Cristiano Ronaldóval a fedélzeten.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?