OLDALVONAL

Apa-lánya páros szerepelhet magyar színekben az olimpián

Gurisatti Gréta a magyar vízilabda-válogatottal már kvalifikálta magát a tokiói játékokra, és erre készül parasportlövő édesapja, Gurisatti Gyula is.
  • Szerző: Ripost

Nem túlzás azt állítani, hogy olimpiai lázban ég a Gurisatti család. Az Európa-bajnoki bronzérmes vízilabdázó, Gurisatti Gréta a magyar válogatottal januárban kijutott a tokiói játékokra. A siker azt jelenti, hogy a 24 éves pólós először szerepelhet az olimpián. Édesapjára, Gurisatti Gyulára még vár a kvalifikációs viadal, de ha sikerrel veszi, akkor az 54 éves sportlövő a negyedik paralimpiáján vehet részt. Ez közel 100 év elteltével újabb magyar sporttörténelmi pillanatot okozna.

Gurisatti Gréta és Gurisatti Gyula együtt szerepelhet az olimpián

Gurisatti Gréta és Gurisatti Gyula együtt szerepelhet az olimpián
Fotó: Instagram

Gurisatti Gréta nemcsak a vízben számít vezéregyéniségnek, de a pályán kívül is. Nagyon fontos számára a példamutatás, hogy inspiráló mintaként álljon a fiatalok előtt. Édesapjával közösen paralimpiai nagykövetek és nagy vágyuk, hogy közösen, egymást váltva vehessenek részt a 2021-es olimpián, amelyre legutóbb magyar színekben közel 100 éve, az 1928-as amszterdami olimpián volt példa.

„Természetesen hatalmas boldogsággal töltene el minket és az egész családot is – foglalta össze Gurisatti Gréta. – Mindketten eléggé céltudatosak vagyunk, a saját feladatunkra koncentrálunk, ugyanakkor nagyon örülünk egymás sikereinek is. Kétségkívül a közös olimpiai szereplés egy felejthetetlen élmény, nagyszerű érzés lenne számunkra.”

Gréta édesapja, Gurisatti Gyula 1999. április 23-án egy búvárpalack felrobbanása után, mindkét lábát elveszítette térd alatt. Felépülése után nem szakadt el a sporttól és tovább folytatta búváredzői hivatását. A sportlövészettel balesete után kezdett aktívan foglalkozni. A 2012-es londoni paralimpiai játékokon a 13., négy évvel később Rióban a 12. helyen végzett.

„Valóban mindkettőnknek hatalmas motivációt jelent a közös olimpiai szereplés – mondta Gurisatti Gyula. – Minden egyes nap egymást erősítjük, hiszen közös a célunk, a tokiói kvalifikáció.”

Gurisatti Gréta

magyar válogatott, Európa-bajnoki bronzérmes, európai Szuperkupa győztes, LEN-kupa győztes, háromszoros Magyar Kupa győztes vízilabdázó, a 2020-as Magyar Kupa küzdelmek legértékesebb játékosa és gólkirálya.

Gurisatti Gyula

uszonyos úszásban többszörös magyar bajnok, tájékozódási búvárúszásban világ- és Európa-bajnoki címet nyert. A sportlövészettel balesete után kezdett aktívan foglalkozni, 2007-től a parasportlövők válogatott kerettagja.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?