OLDALVONAL

Jenei Imrét két országban is hősként tisztelik

Kevés olyan ember van, akit Magyarországon és Romániában is annyira tisztelnek, mint Jenei Imre labdarúgóedzőt. A 83 esztendős, erdélyi születésű legenda mindkét ország válogatottját irányította. A világhírű szakembert a Ripost Trianon 100 éves évfordulója miatt is kereste.
  • Szerző: GG

A magyar nemzetiségű romániai labdarúgóedző, Jenei Imre jelenleg Nagyváradon él. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi időszakban otthon tartózkodott, de továbbra is figyelemmel követi a magyar és a román foci történéseit. Természetesen Trianon 100 éves évfordulójáról sem feledkezett meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jenei Imre, a magyar válogatottat is irányította
Fotó: MTI

„Száz év telt már el Trianon óta, nem tudhatjuk mi történt volna, ha nincs a békeszerződés, de elképzelhető, hogy ha az nincs, akkor a magyar válogatottban játszottam volna”

– mondta el a nak Jenei Imre, aki 12-szer lépett pályára a román nemzeti csapatban.

Az 1964-es tokiói olimpián Jenei Imre ott volt a román válogatott keretében, a mai napig jól emlékszik a magyarok elleni találkozóra. Magyarország 2-0-ra nyerte meg ezt a mérkőzést, majd végül az aranyérmet is elhódította.

Vezetőedzőként hatalmas sikereket ért el, 1986-ban a román Steaua Bucurestivel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK), a döntőben a Barcelona ellen diadalmaskodva. Emiatt a mai napig hősként tisztelik Romániában. Magyarországon 1992 és 1993 között dolgozott, 14 mérkőzésen irányítva a magyar válogatottat.

Jenei Imre (öltönyben középen) BEK-győzelemre vezette a Steauát
Fotó: Twitter

„Nagy szeretettel fogadtak Magyarországon. A válogatottban elég jó játékosok dolgoztak a kezem alatt, de jobb eredményeket is elérhettem volna”

– mondta el Jenei Imre, aki a Parmalat (jelenleg Mol Fehérvár) gárdáját is irányította.

A válogatott Jeneivel élén hat győzelmet, négy döntetlent és négy vereséget ért el. A 83 esztendős szakember szerint jelenleg szép focit játszik Marco Rossi együttese.

„Azt kívánom a magyar labdarúgásnak, hogy minél feljebb jussanak. Ne csak arra gondoljanak, hogy voltak Puskásék, akik óriási klasszisok voltak. Gondoljanak arra, hogy újabb Puskásokat lehet nevelni Magyarországon”

– üzent a magyar szurkolóknak Jenei Imre.

És ezeket olvastad már?