KIAJOBB

Borított a focivezér: óriási változás fenyeget

Már nem sokáig szórják számolatlanul a pénzt a sportág krőzusai. Tényleg közeleg a dúsgazdag klubtulajdonosok uralkodásának a vége?
  • Szerző: vav

Meg vannak számlálva az arab olajsejkek, orosz oligarchák, amerikai dollárpapák játékszereként feltört futballklubok napjai a labdarúgásban? A Bayern München elnöke, Uli Hoeness annak apropóján jövendölt így, hogy klubja szerdán a katariak pénzelte Paris Saint-Germain ellen játszik Bajnokok Ligája-rangadót.

Márpedig a PSG több mint 400 millió eurót (124 milliárd forint) költött Neymarra és Mbappéra - miközben a német sztárklub a negyedéből erősített öt új játékossal. Hoeness vehemensen bírálta a focisták árának és fizetésének robbanásszerű növekedését.

Szerinte egyesek féktelen költekezése teljes őrületet váltott ki a piacon. De nem jósol nagy jövőt ennek a folyamatnak:

Eljön az idő, amikor mindazok, akik most olyan sok pénzt szórnak ki, visszavesznek, mert a sportsikerek nem jönnek úgy, ahogy elképzelték

- idézte Hoenesst a Kicker.

Előbb-utóbb azt fogják mondani: most már túl sokat tettünk be, de nem értük el, amit el akartunk érni, úgyhogy tele van vele a hócipőm. És akkor jön el a mi időnk.

A Bayern-elnök szerint egyszerű a képlet: a dúsgazdag pénzeszsákok cserébe gyors sikert várnak el - márpedig a BL-t évente csak egy csapat nyerheti meg. Mellesleg erre a jelentős versenyhátrány ellenére is képesnek tartja a Bajorokat. A futballelitben tapasztalható folyamatokra pedig azt tartja a leghelyesebb válasznak, hogy a Bayern méregdrága sztárok helyett inkább az utánpótlás-nevelésébe fektet be.

Üdvözendő szavak, csak egy a baj: ne az euró-tízmilliókra rúgó adócsalási ügye miatt börtönviselt Hoeness mondta volna!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?