KIAJOBB

Dárdai 12 pontja – kész a haditerv a Hertha megmentésére

Ahol tud, segít a berlini klubnak. Tekints be a kulisszák mögé: így tesz rendet a magyar edző a kiesés szélére sodródott Herthánál.
  • Szerző: vav

Első két meccsén – a papírformának megfelelően – vereséget szenvedett az újra Dárdai Pál vezette Hertha BSC, de a javuló játék miatt így is sok dicséretet kap a magyar edző. A német fővárosi csapat szombaton a 10. helyezett Stuttgart vendégeként kezdené meg a pontgyűjtést. Az egyik helyi lapban megjelent Dárdai 12 pontja – ennek a tucatnyi szabálynak a segítségével lehelt új életet a Herthába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dárdai Pál hóban-fagyban, de tűzön-vízen át benntartaná a Herthát

Dárdai Pál hóban-fagyban, de tűzön-vízen át benntartaná a Herthát
Fotó: herthabsc.de

Korábbi szövetségi kapitányunk újonnan bevezetett szabályait a berlini lapban javarészt a saját szavait idézve közölték.

Íme, Dárdai 12 pontja:

1. Tilos a rosszkedv!

„Kezdettől világossá tettem, hogy semmi szükségem olyan játékosokra, akik egy-egy vereség után szomorkodnak az öltözőben.”

2. Tilos duzzogni!

„Aki játszik, annak teljesítenie kell a pályán. Aki nem játszik, nem vághat pofékat. Egy csapatot, sőt egy családot alkotunk, és csak három hónapunk van. Ez az egyetlen, ami számít.”

3. Új taktika

„Meddő labdatartás helyett gyors ritmusváltások és kontratámadások: ez az a futball, amire a keretünk alkalmas. A labdaszerzésből indulás működik.”

4. A védekezés stabilizálása

„Javítanunk kell a letámadásunkon és azon, hogy gyorsan visszarendeződjünk, ha a játékosok elcsúsznak a pozícióikból.”

5. A középpálya uralása

Az új játékfilozófiának megfelelően Dárdai az addigi egy helyett két labdaszerző középpályást küld pályára, hogy uralja a pálya tengelyét. Ez már a Bayern ellen is jól működött.

6. Párok kialakítása

„Fontos, hogy a pályán ki, kivel működik jól együtt.”

Dárdai arra törekedik, hogy gyorsan megtalálja az összeillő párokat például a védelem és a középpálya közepén vagy éppen a széleken.

7. Lényeg a csapatszellem

„Mindenkinek össze kell dolgoznia. Azoknak is, akik korábban úgy voltak vele, hogy teszik a saját dolgukat. Talán szigorú vagyok, de nálam mindenkinek egy irányba kell húznia a szekeret.”

8. Egységes öltöző

„Elengedhetetlen a játékosok közti bizalom. A futball az öltözőben kezdődik. Ha az nincs rendben, a pályán csinálhatsz, amit akarsz.”

9. Őszinte sérültek

„A játékosoknak őszintén el kell mondaniuk, ha valami bajuk van. Nem vállalhatják túl magukat. Nem segít rajtunk, ha négy hét múlva mindannyian kidőlnek.”

10. Hideg fej

„Ha az utolsó fordulóban a tizenötödik helyen állunk, és akkor biztosítjuk a bennmaradást, minden rendben. Ehhez még tizennyolc-húsz pontra van szükségünk. Ez reális elvárás a csapattól.”

11. Hit a futball istenében

A statisztikák szerint a Hertha több olyan meccset is elvesztett, amelyeken pariban volt az ellenfelekkel. Az akkor talán igazságtalanul elvesztett pontok a hátralévő fordulókban visszajöhetnek.

12. Beszéljenek a tettek!

„Olyan ez, mint bármely más munka. Végeredményben a számok a legfontosabbak. Nem elég állandóan csak arról beszélni, hogy jól játszunk.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?