KIAJOBB

Kincset talált otthon Dárdai Pál, kilőtt a középső fiú ára

A Herthába és a Bundesligába berobbant Dárdai Márton becsült értéke egyetlen év alatt a hússzorosára nőtt. Milliárdokért is nehezen igazolt volna hasonlót.
  • Szerző: Ripost

Dárdai Márton valósággal berobbant a Hertha BSC első csapatába és a német Bundesligába. A fejlődését nem csak a 19 éves tehetséget vezetőedzőként a kezdőcsapatba állító apja, és az újonc tinit az év legjobbjának megválasztó berlini szurkolók díjazták. A mértékadó Transfermarkt becslése szerint egyetlen év alatt a hússzorosára nőtt a német-magyar focista értéke – olvasható a kedden megjelent 7-ben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dárdai Márton az új idényben is alapembere lehet az izmosodó Herthának

Dárdai Márton az új idényben is alapembere lehet az izmosodó Herthának
Fotó: Instagram

Szoboszlai Dominikéhoz fogható, meredeken felfelé ívelő karrier bontakozik ki egy újabb magyar labdarúgónál is. Az RB Leipzig válogatott középpályásánál csaknem másfél évvel fiatalabb Dárdai Márton 19 éves kora ellenére már a Hertha legjobbja, akinél csak öt értékesebb magyar hazánkfiát tart számon a Transfermarkt.

A legtöbbre taksált magyar focisták

1. Szoboszlai Dominik (20 éves, Leipzig) 25 millió euró (8,8 milliárd forint);

2. Willi Orbán (28, RB Leipzig) 16 millió euró (5,6 milliárd forint);

3-4. Gulácsi Péter (31, RB Leipzig)

és Sallai Roland (24, Freiburg) 13 millió euró (4,6 milliárd forint);

5. Szalai Attila (23, Fenerbahce) 7 millió euró (2,5 milliárd forint)

6. Dárdai Márton (19, Hertha) 6 millió euró (2,1 milliárd forint)

(Forrás: transfermarkt.de)

Marcit tehát egy évvel ezelőtt még csak 300 ezer euróra becsülték – most pedig már 6 millióra!

„Ez szép, de sokkal fontosabb, hogy továbbra is olyan keményen dolgozzon és olyan ambiciózus maradjon, mint eddig”

– reagált a jelentős „áremelésre” a büszke apa és egyben edző a berlini BZ hasábjain.

Eddig valóban nem lehet panasz Dárdai Marci fejlődésére. A szóban forgó egy év alatt előbb (tavaly novemberben, még Bruno Labbadia irányításával) bemutatkozott, majd idén tavasszal – már apjával a kispadon – alapemberré nőtte ki magát a berlini Bundesliga-csapatban. Olyannyira, hogy a Hertha-szurkolók mindössze tucatnyi élvonalbeli meccse alapján a szezon legjobb játékosának választották meg egy online szavazáson.

Ha így folytatja, a középső Dárdai fiú annak ellenére is megragadhat a kezdőcsapatban, hogy a klub anyagi lehetőségei sokat javultak Lars Windhorst 2019-es érkezése óta.

Pénzszórás helyett értéket teremt

Dárdai Pál a Hertha hirtelen meggazdagodása dacára fokozatosan építkezne. Kevés, rutinos új igazolás mellett megint több bizalmat szavazna a saját nevelésű fiatal tehetségeknek, akiket – nem csak a fiait – jól ismer. Az elgondolás helyességét nem csak Marci berobbanása bizonyítja. Rajta kívül még négy berlini tini értéke emelkedett a bizalomnak és a játékperceknek hála. A még csak 18 éves Luca Netz is már 5 millió eurót ér a szakportál szerint.

„Ez természetesen a srácoknak és a klubnak is nagyon jó. De remélhetőleg még csak a kezdet”

– mondta a Hertha magyar vezetőedzője.

 

A multimilliárdos berlini üzletember befektetőként 374 millió eurót (132 milliárd forint) lapátolt a Bajnokok Ligája-szereplő élcsapatnak – vagy ahogy ő fogalmaz: „nagyváros nagy klubjának” – szánt Herthába. Csak látszata nem volt eddig a fene nagy költekezésének. Szekérderéknyi pénzből „erősítetve” a gárda rosszabb lett, mint volt a szegénység éveiben, Dárdai Pál korábbi edzősködése idején.

Másfél év alatt négy edzőváltás után, idén megint a magyar klublegendának kellett megmentenie a csapatot a kieséstől.

Otthon találta

„Száznyolcvannyolc centi, négy másodperc alatt futja a harmincat, ballábas, intelligens – az ilyen védőket mások nagyítóval keresik, én meg vagyok akkora mázlista, hogy otthon találtam egyet”

– mondta középső fiáról Dárdai Pál a Nemzeti Sportnak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?