KIAJOBB

Dárdai Pál nagyon büszke lehet: ódákat zengenek a középső fiáról

Közeleg az áttörés a Bundesligában! Tízmilliárdokból erősít a BL-be vágyó Hertha, de Dárdai Marci így is helyet követelhet magának.
  • Szerző: vav

Fontos időszak előtt áll Dárdai Pál mindhárom fia a Herthánál, de a legnagyobb figyelem a középsőt, Dárdai Mártont kíséri.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Instagram/marton.dardai

Az ifjú védő-középpályás még a berlini Bundesliga-csapat méregdrága erősítései dacára is szerepet kaphat Bruno Labbadia vezetőedzőtől, aki nagyra tartja a tehetségét és hozzáállását.

„Óriási potenciál rejlik Mártonban. Ezt rögtön látni. Remek srác, és van egy nagy előnye: két fontos poszton is képes játszani, belső védőként és védekező középpályásként. Ráadásul ballábas. Most az a legfontosabb, hogy fejben gyorsan tudjon követni minden akciót”

– idézte a Berliner Zeitung a vezetőedzőt, aki tehát komolyan számol magyar elődje középső fiával.

Dárdai Marci tavaly ősszel még az U19-es ifik erőssége volt, aztán a negyedosztályban szereplő U23-as tartalékcsapat érintésével már tavasszal csatlakozott a Hertha első keretéhez, és meggyőző munkájával ott is ragadt. Pedig a berliniek új befektetőjük révén eurószázmilliókból erősítenek, a Bajnokok Ligája-indulást (vagyis a német topliga első négy helyét) célozzák meg, és Marci egyik posztján nagyobb a konkurenciaharc, mint a másikon.

Fotó: herthabsc.de

„Miért ne sikerülne Mártonnak az áttörés a legmagasabb szinten? Csúcs a hozzáállása”

– áradozott a tavalyi ifiedzője, Michael Hartmann, emlékeztetve arra, hogy Marci már a német U18-as válogatott csapatkapitányi karszalagját is kiérdemelte.

„Rendkívül nyugodt a labdával, kivételesen jó a rúgótechnikája, és remek szeme van átlátni a játékot. Gyakran kiválóan kezdeményez. Természetesen még időre van szüksége, hogy férfivá váljon” – dicsérte egyik kedvencét Frank Vogel is, aki évekig vezette a Hertha akadémiáját.

Kerti focitól a Bundesligáig

A 23 éve Berlinben élő Dárdai Pál elmesélte: a gyerekek az otthoni focizás közben olykor átrúgták a labdát a szomszédba, ott pedig egy hölgy mérgében gyakran tönkretette a bőrbogyókat.
„Szerencsére nagyon sok labdánk volt. Egyszer aztán meghívtam a hölgyet kávézni, és onnantól minden rendben volt” – emlékezett.
A gyerekeknek ma már kevesebb idejük van a kertben játszani. Marci 21 éves bátyja, Palkó (háta mögött pár tétmeccsen az első csapatban) a több játéklehetőségért a másodosztályba vagy a holland élvonalba igazolhat. 14 éves öccsük, Bence a Hertha U16-os csapatában fejlődhet tovább. Ott az egy év után a klubhoz visszatérő apja lesz az edzője.

S hogy mit gondol róla, aki valamennyi futballszakember közül a legjobban ismeri, mert a kerti focipályáján is számtalanszor látta játszani?

Fotó: MTI

Az édesapa nemrég az M1-nek nyilatkozva elmondta: középső fia „igazi állat”, ugyanakkor „intelligens futballista”, akit Labbadia egyszer felvitt a felnőtt csapat edzésére és azóta is ott tartotta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?