KIAJOBB

Eb után irány a vb is? Három piszok nehéz lépés vezethet Katarba

Megjött válogatott labdarúgóink étvágya. Ha már sikerült bejutni az Európa-bajnokságra, miért ne céloznák meg a világbajnokságot is?
  • Szerző: vav

A szerbek elleni döntetlennel már biztos bennmaradó a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája másodosztályában. Sőt, Marco Rossi csapata holnap akár a csoport élén is végezhet, ami az A divízióba jutás mellett a világbajnoki selejtezők miatt is kulcsfontosságú lehet. Nikolics Nemanja nem titkolja: az Eb-kvalifikáció után a vb-szereplést is megcélozzák.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Eb-re már sikerült kijutniuk – és már a vb-szereplésről áhítoznak
Fotó: MTI

Nehéz, de viszonylag rövid út vezethet a Nemzetek Ligája (NL) B divíziójából a 2022-es katari világbajnokságra. Tudják ezt a focisták is, akik elhatározták: ha már a hazai Eb-meccsekig hátra van még hét hónap, mindent beleadnak a csoportelsőség megszerzéséért az NL-ben. Ez könnyen azt jelenthetné, hogy a Rossi-csapat két győzelemre kerülhet a katari vb-szerepléstől.

„Sajnálom nagyon, hogy nem nyertünk, mert megérdemeltük volna. De miután az oroszok kikaptak, ez az egy pont sem rossz. Van még egy lehetőségünk, hogy az első helyen végezzünk a török meccs után. Csütörtökön fantasztikus eredményként bejutottunk az Eb-re, de addig még van hátra hét hónap, és megbeszéltük, hogy ezt most félrerakjuk. Azt a célt tűztük ki, hogy első helyen végezzünk a Nemzetek Ligája-csoportban. Az Eb már úgyis megvan, most meg kell célozni a vb-t! Szerintem a csapat maximálisan képes rá. Fantasztikus a győzni akarás, a pozitív energia és motiváció”

– mondta a szerbek ellen gólpasszt jegyző vajdasági magyar csatár, Nikolics Nemanja.

Nikolics gólpasszal vette ki a részét a szerbek elleni egyenlítésből
Fotó: mlsz.hu

A csoportelsőség receptje egyszerű: holnap több pontot kell szereznünk itthon a törökök ellen, mint amennyit az oroszok szereznek a kiesés ellen küzdő szerbek vendégeként. Az első helyezett feljut az NL élvonalába, másrészt esélye nyílhat a 2022-es vb-pótselejtezőkre.

A 13 európai vb-résztvevőből tíz helyet a jövő novemberben záródó selejtezőcsoportok győztesei kapnak. A maradék három helyről 2022 márciusában három pótselejtező minitorna dönt majd. A vb-selejtezőcsoportok tíz másodikjához csatlakozik az idei NL-kiírás két legjobb olyan csoportelsője, amely a selejtezők során nem végez az automatikus kijutást jelentő első, vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen. Az így kialakuló 12-es mezőnyt három négyes csoportra osztják, amelyekben az elődöntő és a döntő győztese jut ki a katari világbajnokságra.

Fotó: AFP

Az NL-csoport állása: 1. Oroszország 8 pont (9-7), 2. Magyarország 8 (5-4), 3. Törökország 6, 4. Szerbia 3.

Az utolsó forduló szerdai programja:

20.45: Magyarország–Törökország (tv: M4 Sport)

20.45: Szerbia–Oroszország

 

És ezeket olvastad már?