KIAJOBB

Égés vagy remény? Sorsdöntő tesztek várnak a fociválogatottra

Egyelőre Leekens kapitánnyal együtt a sötétben tapogatózunk, de íme, némi fogódzó. Erre számíthatunk Dzsudzsák Balázséktól.
  • Szerző: vav

Mától a telki edzőtáborban készül labdarúgó-válogatottunk. A szövetségi kapitány, Georges Leekens kétszeresen is nehéz helyzetben várja a közelgő felkészülési mérkőzéseket.

A belga szakember a fehéroroszok (jövő szerda, idegenben), majd a vb-résztvevő ausztrálok (jövő szombat, itthon, a Groupama Arénában) ellen félig-meddig új csapatot épít a Nemzetek Ligája szeptemberben kezdődő küzdelmeire. Márpedig ősztől, a finnek, a görögök és az észtek ellen már nagy lesz a tét. Csakhogy addig, a különösebb téttel nem bíró, júniusi válogatott meccsek nem mindig sejtetnek jót.

Legalábbis tavaly ilyenkor csúnyán megjártuk!

A két évvel ezelőtti, történelmi Eb-szereplés persze örök emlék marad, de 2017 nyarán, még Bernd Storck irányításával borzasztóan rosszul sikerült ez az időszak. Nemzeti csapatunk előbb hazai pályán, barátságos felkészülési meccsen Oroszországtól kapott nagy pofont (0-3), majd Andorrában, vb-selejtezőn kapott ki 1-0-ra a futballtörpétől.

A sok szempontból megújulni kénytelen Leekens-csapat remélhetőleg motiváltabb és sikeresebb lesz a soron következő ellenfelekkel szemben. Erre adhat reményt többek között az, hogy a belga tréner számos új (vagy régi-új) játékosnak esélyt ad a bizonyításra, és nyilván az alapembereknek tűnő csapattagoknak is meg kell mutatniuk a tudásukat.

A tavalyi kudarcok idején felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a klubidény végén már leeresztenek, a vakációjukat várják a magyar focisták, és a zömében hetek óta csak edző légiósaink is messze kerülnek a csúcsformájuktól. Ehhez képest a közelmúlt kora nyári eredményei nem is voltak olyan rosszak:

 

2015 (Dárdai Pál irányításával):

Magyarország-Litvánia 4-0 (barátságos);

Finnország-Magyarország 0-1 (Eb-selejtező);

 

2014 (Pintér Attila):

Magyarország-Dánia 2-2 (barátságos);

Magyarország-Albánia 1-0 (barátságos);

Magyarország-Kazahsztán 3-0 (barátságos);

 

2013 (Egervári Sándor):

Magyarország-Kuvait 1-0 (barátságos)

 

2012 (Egervári Sándor):

Csehország-Magyarország 1-2 (barátságos);

Magyarország-Írország 0-0 (barátságos);

 

2011 (Egervári Sándor):

Luxemburg-Magyarország 0-1 (barátságos);

San Marino-Magyarország 0-3 (Eb-selejtező).

 

A fenti eredmények nem támasztják alá a félelmeket, de a párosításokból az is kitűnik, hogy azért az ellenfeleket is tudni kell kiválasztani. Még egy évvel korábban, Erwin Koeman kapitánykodása idején két, a 2010-es vb-re készülő nagyágyúval találkoztunk felkészülési mérkőzésen:

Magyarország-Németország 0-3;

Hollandia-Magyarország 6-1.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?