KIAJOBB

Forma-1: Hamilton versenyre kel Schumacherrel

Melyikük a jobb? Világbajnoki címek számában még a német vezet, de sok mutatóban vesztésre áll. Legendák jósolnak csúcsdöntést.
  • Szerző: vav

A Mexikói Nagydíjon bebiztosított ötödik világbajnoki elsőségével Lewis Hamilton beérte Juan Manuel Fangiót. A trófeák számát illetően így csak a Forma-1 rekordere, a hétszeres győztes Michael Schumacher áll előtte, de számos más mutatóban már le is hagyta a német legendát.

Schumacher például 307 futamából 91-et, míg Hamilton 227-ből 71-et nyert meg (százalékosan valamivel jobb utóbbi mérlege). Első rajthelyről már kevesebb versenyén is sokkal többször indulhatott Hamilton (most 81-68-ra vezet), a leggyorsabb körök számát illetően pedig 78-40 a britnek. A jelenlegi F1-király ráadásul sokkal megbízhatóbban is vezet, habár részben nyilván az autóikon is múlhatott, hogy Hamilton 26 kiesésével szemben Schumi 68-szor nem ért célba. A német legenda ellenben jobban áll dobogós helyezésekben (155-132), és első helyen megtett körök számában (5111-3900) is.

A kép tehát vegyes, de egyöntetű a vélemény: Hamilton a vb-címei terén is behozhatja, sőt akár le is előzheti Schumit.

Beszólások és dicséretek

Schumacher 2004-ben, 35 évesen nyerte utolsó, hetedik vb-címét a Forma-1-ben, s ha Hamilton a következő két évben sem vesz vissza a tempóból, 2020-ban neki is éppen abban a korban jöhet össze a rekordbeállítás. A tudása mellett a megfelelő versenyautó is adott ehhez.

"Hogy mi teszi ilyen jóvá Lewist? Az autója. Persze ő is kiemelkedően jó, de egy ilyen autóban (Sebastian) Vettel is tudna nyerni, Daniel (Ricciardo) is tudna nyerni, mint ahogy én is tudnék nyerni"

- szúrt oda a Red Bull feltörekvő botrányhőse, Max Verstappen.

Hogy mennyiben Hamilton, és mennyiben a Mercedes istálló érdeme az utóbbi öt szezonban aratott négy vb-győzelme, lehet vita tárgya. De hogy a következő kiírásban is a brit pilóta a favorit, az biztos. Neves elődei szerint arra is nagy az esélye, hogy utolérje vagy akár meg is előzze a hétszeres világbajnok Michael Schumachert.

 

A következő években eljut a hét címig is. Vettel a sarkában lesz, de Lewis egy másik szinten vezet. A lendületét és a magabiztosságát versenyről versenyre, évről évre építette föl

– mondta róla 1992 vb-győztese, Nigel Mansell.

David Coulthard szerint biztosra nem mondható mindez, hiszen a Forma-1-ben nehéz évekre előre jósolni, de ő is biztos benne: jövőre is Hamilton és a Mercedes lesz a favorit. Ráadásul Hamilton annyiban felülmúlja Schumit, hogy eddig minden évben, minden istállója autóját győzelemre tudta vezetni legalább egyszer - ellentétben a négy esztendőben is futamelsőség nélkül maradt némettel.

Villeneuve ment a legmesszebb

A kanadai Jacques Villeneuve egyenesen sokkal jobbnak és sportszerűbbnek is nevezte Hamiltont az általa sohasem szívelt Schumachernél. Nála a valaha élt öt legjobb F1-pilóta Hamilton mellett Ayrton Senna, Alain Prost, Niki Lauda és Jackie Stewart.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?