KIAJOBB

Gera Zoli segített: kiderült Marco Rossi és a válogatott sikereinek titka

Az olasz edző már 2017-ben elárulta. Home office a karanténból: a kapitánynak jelen sem kell lennie, távirányítással is működik a csapat.
  • Szerző: vav

Minden várakozást felülmúló sikersorozat lett labdarúgó-válogatottunk előzetesen inkább vesszőfutásnak tűnő őszi erőltetett menetéből. Nyolc meccsből öt győzelem és két döntetlen, Eb-kvalifikáció, Nemzetek Ligája-csoportgyőzelem – dacára a rengeteg hiányzónak a kispadon éppúgy, mint a pályán. A siker titka az olasz szakmai stáb módszerében keresendő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rossi (balra) és olasz segítői: Cosimo Inguscio és Giovanni Costantino (Fotó: MTI)

Minden idők legkeményebb válogatott őszét zárta pazarul Marco Rossi csapata. Annak kulcsa, hogy a részben hazai Európa-bajnokságra és a Nemzetek Ligája élvonalába jutottak, az volt, hogy a nemzeti együttes önjáróvá vált. A játékosok maguktól is tudják, melyik poszton, milyen helyzetben pontosan mi a dolguk.

Ez különösen fontos volt a világjárvány közepette, amikor hol az olasz szakvezető és segítői, hol a csapat alapemberei estek ki betegség, hazarendelés, sérülés vagy karantén miatt. A helyettesek és a helyettesek helyettesei mégis mindig jól ugrottak be – mint például szerdán a nyerő cserének bizonyuló Varga Kevin.

A törökverést és a csoportgyőzelmet ünneplő válogatott, az előtérben Gerával
Fotó: mlsz.hu

Hogy ez az olasz stáb egyik specialitása, bizonyítja két nyilatkozat. Az egyik Rossitól hangzott el még 2017 tavaszán, a bajnoki címe felé masírozó Honvéd edzőjeként, a másik szerda éjjel, a török-magyar (2-0) meccs után a kapitány helyére beugró Gera Zoltántól.

„Nincs titok, ez nem boszorkánykonyha. A hiányosságainkat szervezettséggel pótoljuk. A profi munkához egy kis extrát is hozzá kell adni szívből. A stábommal van egy elképzelésünk a modern futballról. Megnyertük hozzá a játékosokat, megtanulták, így ma már bárki ülhetne a kispadon, a csapat játszana magától”

– mondta Rossi a nak korábban adott nyilatkozatában.

„Én ehhez semmit nem tettem hozzá. Bármely csapatnak nagy gondot okozna, ha a szövetségi kapitány ilyen fontos mérkőzéseken nem lehet a padon. Most azonban szinte mindegy, ki ül a kispadon, mindenki tudja a dolgát. Hogy így is megállta a helyét a válogatott, jól mutatja, milyen remek szakember Marco Rossi. Nincsenek kezdők és cserejátékosok, egy tökéletes egységet alkot a csapat”

– fogalmazott most a meccset követő sajtótájékoztatón az U21-es csapattól riadóztatott Gera.

 

És ezeket olvastad már?