KIAJOBB

Ilyen még soha nem fordult elő! Történelmi éve volt a magyar sportnak

Ez az első év, amikor a hat legnépszerûbb csapatsportágunk mindegyike nagy tornáról álmodhatott.
  • Szerző: PB

Sokan vitatkoznak, hogy a 2016-os riói olimpiai sikeres vagy sikertelen volt magyar szempontból, az viszont biztos, hogy ha csak a csapatsportokat nézünk, lehangoló volt a teljesítmény. Mármint azoké, akik egyáltalán kijutottak…

Ezzel szemben olyan sikereket értünk el látványsportágaink esetében,

amire még soha nem volt példa,

2016-ban ugyanis az történt, hogy a hat legnépszerűbb csapatsportág, a labdarúgás, a kézilabda, a vízilabda, a kosárlabda, a röplabda és a jégkorong mindegyike vagy részt vett egy rangos válogatott világeseményen, vagy kvalifikálta magát oda.

 

Eddig a magyar sport történelmében még soha nem fordult elő ilyen, de arra is kevés példa volt, hogy négy vagy öt sportágunkat érte volna egyszerre a nagy sikerélmény. A női és férficsapatok ritkán érték el együtt a bravúrt (kézilabdában és vízilabdában sikerült mindkét nemnek kvalifikálnia magát az Eb-re), de az is valami, hogy mind a hat sportágban a korábban távolról figyelt eseményeket részt vevőként követhettük, követhetjük majd.

De nézzük, miért is volt történelmi ez az év! Büszkék lehettünk a női vízilabda válogatottra, amely nem hogy részt vett, de meg is nyerte a szerbiai Európa-bajnokságot. Ugyanezen a tornán képviseltette magát a férfi csapat is, igaz, „csak” a bronzot tudta elhozni.

Amilyen természetes a részvétel a vízilabdások esetében, annyira nagy szó, ha hokisok kvalifikálják magukat. Idén ez is sikerült, ráadásul világbajnokságra, sőt, a válogatott még meccset is nyert Oroszországban.

Az olimpiai és az azt körülvevő időszak közti különbséget jól mutatják a kézilabda válogatottak eredményei. Férfi csapatunk nem volt ott Brazíliában, de szerepelt az idei lengyelországi Eb-n.

(A cikk folytatásáért kattints a következő oldalra)


A lányok szintén nem süttethették magukat Rióban, viszont decemberben szurkolhatunk, hogy jól szerepeljenek Svédországban.

Rég nem látott bravúrt mutatott be a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely 17 év után tudta magát kvalifikálni egy Európa-bajnokságra. A nőknek idén nem termett babér, de tavaly részt vehettek egy Eb-n, még, ha rendezői jogon is.

A női röplabda válogatott 2015-ben, 28 év után kijutott az Európa-bajnokságra, idén pedig megismételte a bravúros teljesítményt. A férfiak sajnos nyeretlenül zárták az Eb-selejtező norvégiai csoportját.

A leghangosabb őrjöngést a magyar labdarúgó-válogatott Eb-szereplése váltotta ki, erre vártunk a legtöbbet a látványsportok közül, 44 év koplalás után jutottunk ki az Eb-re, és 30 év szünet telt el legutóbbi vb-részvételünk óta. Franciaországban ráadásul nem is játszottunk rosszul.

Most, hogy arról megy a vita, vajon bukás vagy szép eredmény volt a magyar olimpiai teljesítmény, igazán jól esik kimondani, bármilyen furcsán hangzik is, hogy 2016 a legsikeresebb év a magyar csapatsportok történelmében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?