KIAJOBB

Kiderült végre, mennyit keresnek az NB I-es focisták

Hihetetlen összegek röpködnek. Nem csak a pályán, a fizetések terén is kiemelkedik a mezőnyből az FTC és a Vidi.
  • Szerző: vav

Akad, aki havonta mintegy 10 millió forintért focizik a magyar labdarúgó-élvonalban – írja a Blikk. Az mfor.hu összeállítást tett közzé a jelenlegi élvonalbeli klubok 2017-es befizetéseiről. A pénzügyi portál összeállításából kiderült, a tizenkét egyesület bérköltségként 12,2 milliárd forintot számolt el, ezután pedig 2,1 milliárdot adózott. Vagyis klubonként átlagban az adott évre mintegy 1 milliárd forint jut a bérekre, ám mint az élet minden terén, itt sem azonosak a feltételek.

A mezőnyből kiemelkedik a jelenleg a bajnokságban listavezető Ferencváros és a címvédő Mol Vidi. A Fradi a 2017-es fizetési rangsorban is éllovas, 2,48 milliárdot költött bérekre, amelyek után 407 millió forintot adózott. Fontos megjegyezni, hogy ebben az összegben nemcsak az első csapat keretéhez tartozó labdarúgók fizetései szerepelnek, hanem a klub valamennyi alkalmazottjának a juttatása, így például az NB II-es Soroksárnál kölcsönben szereplő játékosoké, stábtagoké vagy éppen a női csapat tagjaié is.

A Mol Vidinél 2,17 milliárd forint jutott bérre, amely után 370,5 millió forintot fizetett be az államkasszába. A két nagyágyú mögött – jócskán leszakadva – harmadik a Puskás Akadémia 1,22 milliárddal és 261,1 milliós bérjárulékkal.

 

A sorrend:

1. FTC 2,48 milliárd forint

2. Vidi 2,17

3. PAFC 1,22

4. Diósgyőr 1,03

5. Újpest 0,97

6. Honvéd 0,8

7. Haladás 0,75

8. MTK 0,71

9. Debrecen 0,66

10. Mezőkövesd 0,62

11. Paks 0,55

12. Kisvárda 0,27

 

S hogy mennyit kereshetnek hazánkban a legkiemelkedőbb futballisták? Egészen elképesztő, de akár nyolc számjegyű pénzekről is beszélhetünk havonta...

„Pontos összegeket nehéz mondani, ami biztos, hogy néhány játékos fizetése a havi tízmillió forintot is elérheti”

– mondta a lapnak Szabados Gábor sportközgazdász.

„Egyébként mintegy kétmillió körüli az átlagfizetés, tehát az előbb említett tízmillió kirívóan magas az NB I-ben is."

A hazai szabályok szerint a futballisták is választhatják az ekhós adózást, így a játékosok, az edzők a fizetésük minimálbér feletti része után csak 15 százalékot adóznak. Azt, hogy ki mennyiért focizik idehaza, titokként őrzik az együttesek, de sokatmondó, hogy decemberben az élsportolóknál 250 millió forintról 500 millióra emelte az ekhós bevételi határt a parlament.

"Ez a lépés abba az irányba mutat, hogy

vannak vagy lesznek olyan labdarúgók, akik valóban akár húszmillió felett is kereshetnek havonta

– véli Szabados.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?