KIAJOBB

Legendás világsztár adott tanácsot Fucsovics Marcinak

A hajdani világelső nem győzi dicsérni a Roland Garrost bravúrral kezdő magyar teniszezőt. Marci miatt változtatott a célján? Már igazán nagyot mer álmodni.
  • Szerző: vav

Fucsovics Márton a negyedik kiemelt világklasszis, Danyiil Medvegyev legyőzésével rúgta rá az ajtót a Roland Garros mezőnyére. A 6:4, 7:6, 2:6, 6:1-es siker után legjobb teniszezőnk a legendás Mats Wilander minapi jó tanácsának megfelelően emelte a tétet: immár nem a legjobb harminc, hanem a legjobb tíz közé akar bekerülni a világranglistán.

Eddig a legjobb 30 közé vágyott, de most már a top10-et célozta meg
Fotó: MTI

Szerdán a spanyol Albert Ramos-Vinolas (44.) ellen folytatja szereplését a francia nyílt teniszbajnokságon Fucsovics Marci, aki a világranglistán ötödik Medvegyev személyében pályafutása első top10-es skalpját szerezte meg.

A meccset közvetítő Eurosport szakkommentátora, Mats Wilander szerint az orosz világsztár kiesése ugyan bombameglepetés, de Fucsovics remeklése és győzelme legfeljebb a kívülállóknak lehet az.

„Márton az egész mezőny egyik leginkább alulértékelt játékosa”

– mondta a korábbi világelső, hétszeres Grand Slam-győztes svéd legenda.

Wilander évek óta emlegeti, hogy Fucsovics szerinte sokkal többre képes, mint amire a helyezéséből (63.) és az ATP-tornákon mutatott eddigi teljesítményéből (81 győzelem mellett 77 vereség) következtetni lehet. Szerinte semmivel sem rosszabb teniszező, mint például a világbajnok német Alexander Zverev (7.) vagy az orosz Andrej Rubljov (12.). Korábban csak játékosunk adogatását kritizálta.

„Ezen rengeteget dolgozom, úgy érzem, sokat is fejlődtem az elmúlt kilenc-tíz hónapban. Huszonnyolc éves vagyok, remélem, tovább tudok javulni, és egy-két éven belül elérem a csúcsot, akár a top tízet is”

– mondta Fucsovics a Nemzeti Sportnak.

37 éve senkinek sem sikerült

Magyar teniszezőnek legutóbb 1983-ban jött össze hasonló bravúr: legyőzni az aktuális világranglista legjobb tíz játékosának egyikét. Akkor Taróczy Balázs Hamburgban a feltörekvő, későbbi nyolcszoros Grand Slam-győztes világsztárt, Ivan Lendlt múlta felül Hamburgban 6:2, 4:6, 6:1-re (összesen tizenkét meccsükből ez volt a magyar legenda negyedik sikere a cseh-amerikai ász ellen).

Wilander már a párizsi torna rajtja előtt arról is beszélt Marcival kapcsolatban, hogy szerinte nem a korábban hangoztatott legjobb harminc, hanem a legjobb tíz közé jutást kellene megcéloznia.

„Úgy gondolom, hogy korlátozná magát azzal, ha csak a top harmincban gondolkozna; egészen egyszerűen túl jó technikailag és erőnlétileg ahhoz, hogy a top harminchoz tartozzon. Szerintem benne lehet a top tíz”

– idézte a hosszabbitas.hu Wilandert, aki szerint „a jó, sőt igazából nagyon jó” Fucsovics „bárkit, bármikor képes legyőzni”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?