KIAJOBB

146 éves üzenet: erről szól a mai nap Magyarországon

Különleges évfordulót ünneplünk május 6-án. Dr. Szabó Tünde sportállamtitkár szerint máig egyetemes a Magyar Sport Napja üzenete.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Athletikai Club 1875. május 6-án, Budapesten rendezte meg a kontinens első szabadtéri sportversenyét. Ennek emlékére az első Orbán-kormány 2000-ben a Magyar Sport Napjának nyilvánította az évfordulót. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, korábbi olimpiai ezüstérmes úszónőnk a jeles alkalomból kiemelte: ennek a napnak az üzenete egyetemes ma is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erõforrások Minisztériumának sportért felelõs államtitkára

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erõforrások Minisztériumának sportért felelõs államtitkára
Fotó: MTI

- Az eredetét tudjuk, de miért fontos ma a Magyar Sport Napja üzenete?

Dr. Szabó Tünde: Ez az a nap, amikor megemlékezünk azokról a kivételes emberekről, akik fáradhatatlan munkájukkal, tenni akarásukkal, a sport és hazájuk iránti elkötelezettségükkel lerakták a magyar sport alapjait. A Magyar Sport Napjának az üzenete egyetemes ma is, hiszen a sport a küzdeni tudásról, a kitartásról szól, és arról, hogy minden helyzetből felálljunk, mindig próbáljuk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani.

 

- A világjárvány hatására hogyan változott a sport, azon belül is a tömegsport, iskolai sport szerepe?

Sz.T.: A sportolás, a sport a legjobb módszer egészségünk megőrzése és immunrendszerünk erősítése szempontjából. A koronavírus-járvány még inkább felértékelte ennek a két nagyon fontos dolognak a szerepét. A mindennapi iskolai testnevelés kiemelkedő fontosságú gyermekeink szempontjából, de természetesen ez akkor lesz újra kulcsfontosságú, amikor mindenki visszatérhet az intézményekbe. A tömegsportrendezvények hazánkban mind inkább megerősödnek, és igény van arra, hogy közösen sportoljunk és egészségesen éljünk.

 

- Hogyan változtatták meg a koronavírus következményei az Ön és családja sportolási szokásait?

Sz.T.: A családom életében kiemelkedő helyet foglal el a sportolás, és ez a koronavírus ideje alatt sem változott. Szerencsére a szabadban sportolás a járvány egész ideje alatt engedélyezett volt, így a biciklizés, kocogás, túrázás jó lehetőséget nyújtott a testmozgásra, és mi is éltünk ezekkel a lehetőségekkel.

 

- Sok magyar érintettségű, jelentős sportrendezvény közeleg, de a hétfőn kezdődő budapesti úszó-Eb nem csak az időpontja miatt állhat Önhöz a legközelebb. Mit vár Hosszú Katinkáéktól?

Sz.T.: Azt gondolom, egy hazai rendezésű sportesemény mindig plusz motivációt jelent a sportolóink számára, biztos vagyok benne, hogy szép magyar eredményeket várhatunk a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságon is.

 

- Milyen olimpiára számít Tokióban, általában és a magyar sport szempontjából?

Sz.T.: A világ sportélete szempontjából nagyon fontos, hogy sikerül megrendezni az olimpiát. A sportolók felkészülése ugyan kitolódott, de minden segítséget megadtunk ahhoz, hogy a magyar versenyzők felkészülése a körülmények ellenére a lehető legjobb lehessen. Tradicionálisan jól szereplő nemzet vagyunk az olimpiákon, és ez most sem lesz másképp, bár a kvótaszerzési időszak még zajlik, az már most látszik, hogy erős magyar kontingens fogja képviselni hazánkat Tokióban is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?