KIAJOBB

Esély az Eb-n, szuper színben tünteti fel a magyar válogatottat az UEFA

A meggypiros mezben rejlik az erőnk? Számunkra kedvező statisztikát készített az UEFA, de sajnos van egy szépséghibája is a dolognak.
  • Szerző: Ripost

Kedden (18.00, tv: M4 Sport) Portugália ellen, soha nem látott erősségű horrorcsoportban kezdi meg az Eb-szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. A részben hazai rendezésű tornán a címvédő után a világbajnok franciák, majd az előző vb-győztes németek lesznek a mieink ellenfelei. Mindezek tudatában már az is nagy szó, hogy a futballstatisztikákkal is foglalkozó Gracenote számításai szerint 32 százalék az esélyünk a nyolcaddöntőbe jutásra. A végső győzelemre azonban már az egy százalékot sem éri el a sanszunk – pedig egy statisztikai adat félig-meddig mellettünk szól!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar válogatott mezszíne a lehető legjobb az Eb-ken

A magyar válogatott mezszíne a lehető legjobb az Eb-ken
Fotó: AFP

Az erőviszonyok alapján a 24-es mezőnyben a 21. helyre (csak Szlovákia, Finnország és Észak-Macedónia elé) sorolt magyar válogatott hagyományos meggypiros mezszíne ugyanis a lehető legjobb. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) összeállítása szerint a vörös szerelés a legjobb garancia az Eb-sikerre.

Noha a döntők egyetlen százszázalékos mezszíne a narancssárga – az 1988-as Európa-bajnok holland Oranje révén –, a legtöbb győztes vöröset viselt. Hat-hat megnyert és elvesztett Eb-finálé a „vörösök” mérlege, megelőzve a kék (négy győzelem, három vereség) és a fehér (négy/hat) szerelésben játszó csapatokat.

A magyar nemzeti tizenegy hagyományos hazai szerelése – a meggypiros mez, fehér nadrággal és zöld sportszárral – tehát jót ígér, de van egy hátulütője is a fentieknek. A 24 Eb-csapatból a mieinken kívül még tucatnyi válogatottnak van vörös meze.

A vörös mezes Eb-résztvevők:

Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észak-Macedónia, Horvátország, Magyarország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Törökország és Wales.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?