KIAJOBB

Óriási fordulat Szalai Ádámnál: régi ismerősök adnak neki új esélyt

Mégis maradhat és játszhat Mainzban. Új edzője csapattársként és ellenfélként is meggyőződhetett már a magyar csatár tudásáról.
  • Szerző: vav

Hónapok óta biztosnak tűnt, hogy Szalai Ádámnak januárban el kell hagynia Mainzot, ha valahol játszani akar. A válogatott és a budapesti Európa-bajnoki szereplés érdekében formába kell lendülnie, ehhez játéklehetőséghez kell jutnia a klubjában. Az újabb edzőváltással és a régi-új főnökei érkezésével most egy csapásra megváltozott a rutinos csatár helyzete: újra beverekedheti magát a német csapatba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: mainz05.de

„Ott szeretnék lenni az Eb-n, de ahhoz egy sokkal jobb formában lévő Szalaira van szükség. Én sem vagyok már fiatal, úgyhogy azon leszek, hogy olyan megoldást találjak, hogy ott lehessek”

– nyilatkozta Szalai még novemberben, az Izland elleni győztes Európa-bajnoki pótselejtező után, célozva a januári klubváltására. Akkor még kilátástalannak tűnt a helyzete Mainzban.

Ősszel úgy festett, hogy nincs számára visszaút a német csapatba, ahol hónapokig mellőzte előbb Achim Beierlorzer vezetőedző, majd a menesztése után a helyére kinevezett Jan-Moritz Lichte is. Az utóbbi napokban azonban földrengésszerű változások következtek be a német Bundesligában utolsó előtti klub sportszakmai vezetőségében, amik nagyon is kedveznek Szalainak.

Az új sportigazgató, Martin Schmidt már akkor is a klubnál dolgozott (a tartalékok trénereként), amikor Szalai 2010 és 2013 között a legszebb időszakát élte, sorra lőtte a gólokat Mainzban. A nagy visszatérő Christian Heidel szintén tisztában van a magyar légiós erényeivel, hiszen akkoriban is ő volt a menedzser.

Az új edző, Svensson (balra) csapattársa és ellenfele is volt Szalainak, de a sportigazgató is 2013 óta ismeri a magyart
Fotó: AFP

Az általuk most vezetőedzőnek kinevezett Bo Svensson pedig kőkemény védőként anno évekig mainzi játékostársa volt csatárunknak, majd Szalai Schalke-korszakában ellenfélként is összecsaptak egymással.

A fentiek tudatában nem csoda, hogy a trió érkezésével megnyílt az út Szalai előtt a csapatba kerüléshez. Immár csak rajta múlik: ha jól teljesít az edzéseken, újra játszhat – a sokszor leírt nagy küzdőnek hasonló helyzetben már többször sikerült bizonyítania, legutóbb Hoffenheimben.

„Gyökeres fordulatot vett nálunk a történet. Megnyomtuk az újrakezdés-gombot, Ádám újra teljes jogú tagja a keretünknek. Minden a teljesítményen múlik, csak az edző dönt arról, hogy kit küld pályára és kit nem”

– mondta Heidel.

Sztrájkoltak is érte a társai

A korábbi vezetés sajtóhírek szerint a magas fizetése miatt próbált megszabadulni Szalai Ádámtól, a koronavírus-járvány okozta anyagi nehézségek miatt. Miután légiósunk a csapattanács tagjaként, a társai érdekében szót emelt a fizetések elmaradása miatt, egy időre eltiltották az edzések látogatásától is. A csapat sztrájkba lépve állt ki mellette, ezután újra tréningezhetett ugyan, de a szezonban először csak január 3-án léphetett pályára, csereként, pár percre a Bayern München ellen.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?