Létrehozva: 2016.03.17.

Puccs a klubfoci élén: agyoncsapnák a Bajnokok Ligáját is

A legnagyobb sztárcsapatok csak egymás között játszanának. Eleget vetnének a mezõny felvizezésének. Már idén döntenek a BL és az EL fölé helyezett Szuperligáról?

Az utóbbi években a futballvezérek nem győzték bővíteni, felhígítani a válogatott- és klubsorozatokat. Javarészt UEFA- és FIFA-választások előtt, a kis országok képviselőinek a szavazataiért cserébe. A leggazdagabb csapatok azonban nehezményezik a színvonal romlását, a leginkább általuk termelt bevételek szétosztását. Ráadásul sokan félnek a kínai focibummtól, és az angol klubok óriási tévés bevételei miatt is (a Premier League tökutolsója többet kap, mint a Bundesligában a Bayern München).

Egyre tekintélyesebb szervezetük azon dolgozik, hogy 2018-tól a saját érdekeik szerint forradalmasítsák a versenyrendszert. Az új varázsszó: Szuperliga.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az Európai Labdarúgó-szövetségnél még idén dönthetnek az új elittornáról. Az UEFA-n belül megerősödni látszik a legbefolyásosabb klubokat tömörítő, több mint 200 tagot számláló ECA (Európai Klubszövetség), amelynek elnöke, Karl-Heinz-Rummenigge.

A Bayern München vezetője hónapok óta dolgozik az európai foci határain túlnyúló, globális Szuperliga megvalósításán. Ez történhet az UEFA szervezésében, de akár magánvállalkozásként is (brit lapok szerint egy amerikai multimilliárdos, Stephen Ross már tárgyalt erről).

Meggyengülhet a BL

Az ECA-tag magyar klubok (Debrecen, Honvéd, Ferencváros, Videoton) aligha kapnak benne szerepet, ellenben a legerősebb bajnokságokból akár 10 csapat is szerepelne a nemzetközi kupák immár három szintjén. A mieinknek maradna az EL és a BL meggyengült mezőnye.

A német újság az UEFA-n belüli forrásától úgy tudja, hogy a legnépszerűbb, leggazdagabb, legnagyobb sztárokat felvonultató csapatok a jelenlegi kupasorozatok (Európa-liga, Bajnokok Ligája) fölé helyeznék a 16-24 fős elitklubként működő Szuperligát. A kizárólag szuperrangadókat hozó meccsei világszerte annyira eladhatóak lesznek a reklámozók és a tévéadók felé, hogy a szintén jól tejelő BL-pénzek (évente mintegy 1,3 milliárd euró, azaz 400 milliárd forint) legalább kétszeresével számolnak.

Sok csúcsmeccset piacszerzés céljából Ázsiában és Amerikában rendeznének. Ez is a globalizációt segíti a futball hagyományos értékeivel szemben. A gyakran már amúgy is arab, kínai vagy tengerentúli kézben lévő európai sztárklubok az „igazi” szurkolóikra fittyet hányva, más földrészeken gyűjtenék a rajongókat, hogy azok is költsenek az ajándéktárgyaikra.

A Michel Platini utódját kereső UEFA-nál senki sem mer beszélni arról, hogyan áll az évek óta fel-felvetődő, de eddig mindig elodázott Szuperliga ügye.

A témáról egyelőre a klubokon és az UEFA-n belül is zajlik a vita

- reagált a kérdésekre röviden Rummenigge, aki nyilván abban érdekelt, hogy a Bayernt és társait mind nagyobb távolság, sőt egy áthidalhatatlan szakadék válassza el a többi, szegényebb klubtól.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KIAJOBB

"Nem megyek a Dunának" - őszintén vallott a Fradi kapusa a válogatottról

KIAJOBB

„Már tisztelnek minket" - Kabát Péter győzelmet vár Marco Rossi válogatottjától

KIAJOBB

"Így semmit nem nyerünk" - kiakadtak a szurkolók Szoboszlai edzőjére

KIAJOBB

„Mindet akarom” – Szoboszlainak már csak ez hiányzik

KIAJOBB

Ez nagyot szólhat, óriási magyar siker jöhet a párizsi olimpián

KIAJOBB

Szoboszlai Dominik a magyar szurkolókkal fotózkodott - Galéria

KIAJOBB

„Ezt nem fogom szépíteni" - Marco Rossi kifakadt a magyar válogatott csatáráról

KIAJOBB

Tart a Szoboszlai-mágia, nyert a kísérleti válogatott is