KIAJOBB

Többszörös pénz: ennyit keresett idén Babos Timi és Hosszú Katinka

Teniszezőnőnk maga is rácsodálkozott, mekkora összeg szerepelt a vb-címért járó csekken. Ehhez képest mennyit keres az úszósztár?
  • Szerző: ripost

Babos Tímea a keresetével kapcsolatban elmondta: habár van bőven kiadása, de ő is rácsodálkozott a párosvilágbajnoki címért kapott csekkre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csaknem félmilliárdot nyert idén a versenyeken
Fotó: AFP

A utánajárt, legjobb teniszezőnőnk 2019-es keresete hogyan viszonyul másik egyéni sportot űző világsztárunk, az úszó olimpiai bajnok Hosszú Katinka pénzdíjaihoz.

Katinka alig százmillióig jutott a legnagyobb 2019-es versenyein
Fotó: MTI

Minden idők legmagasabb pénzdíját osztották szét ma egy hónapja a kínai WTA-világbajnokság szereplői között. A sencseni női párosversenyben sorozatban a harmadik vb-győzelmét arató Babos Tímea és partnere, Kristina Mladenovic összesen egymillió dollárt (302 millió forint) kaptak.

„Hogy akár be is fejezhetném a pályafutásomat? Valószínűleg megtehetném, igen, de persze eszemben sincs: még nagyon-nagyon motivált vagyok, szeretnék még jobb lenni és még többet elérni. Abszolút nem kérdés, hogy még jó pár évig láthatnak engem a teniszpályákon. A teniszben tényleg óriási fizetések vannak, viszont azért nekünk gondoskodnunk kell az egész stábunkról. De eszem ágában sincs panaszkodni, hiszen elképesztő, hogy a sikerrel milyen csekk is jött”

– válaszolta a keresetét firtató kérdésre Timi az M4 televízió Sport7 című magazinjában.

A profi teniszezőnők szervezetének statisztikái szerint a soproni klasszis idén 1,542 millió dollárt keresett a pénzdíjakkal (a szponzori és egyéb jövedelmeket nem számítva). A 467 millió forintnyi bevétel mellett persze a kiadásai is jelentősek: játékosunk nem csak világhírű amerikai edzőt – Marija Sarapova és más sztárok korábbi sikerkovácsát, Michael Joyce-t –, de például a lengyel fizioterapeutát és kondiedzőt, Maciej Ryszczukot is foglalkoztatja a stábjában.

Márpedig az utazások, szállások, edzőtáborok mind-mind számunkra felfoghatatlan összegekbe kerülnek.

Babossal ellentétben Hosszú Katinka – az úszóviadalok emelkedő pénzdíjazása dacára – kevesebb mint negyedannyit úszott össze ebben az évben. 2019 legjelentősebb versenyei közül a kvangdzsui világbajnokságon (42 ezer dollár – 12,3 millió forint), a világkupa-sorozatban (mintegy 250 ezer dollár – 76 millió forint) és a részben neki is köszönhető, új Nemzetközi Úszóliga-viadalokon (24 800 dollár – 7,5 millió forint) összesen kevesebb mint 100 millió forintot keresett. Ez a kisebb versenyekkel együtt is legfeljebb Babos pénzdíjainak a negyedére nőhet.

A fenti összegek tükrében nem véletlen, hogy Hosszú éppen a teniszt szokta emlegetni a profin működtetett sportágak legjobb példájaként.

Surranópályán előz az úszósztár?

Hosszú Katinka esetében a pénzdíjak mellett az üzleti vállalkozásai – többek között a saját úszóklubja és -iskolája, az Iron Swim – vagy éppen a Babos Tímeánál jelentősebb közösségi média-jelenlétének bevételei hozhatnak igazán sokat a konyhára. A hirdetőknek aranyat ér az Iron Lady közel 500 ezer fős Facebook-, és 400 ezres Instagram-rajongótábora. Összehasonlításul: a teniszezőnőt a 28 ezres Facebook-oldala feltörése óta, az új profilján csak 3300-an követik, míg az Instagramon 142 ezren.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?