TÜZELŐÁLLÁS

„Korán kellett felnőnöm” – legyőzte a rákot a magyar foci nagy tehetsége

Öt éve daganatos betegséggel küzdött Horváth Krisztofer, aki ma már európai topligás játékosnak mondhatja magát. A 18 éves középpályás a hétvégén bemutatkozott az olasz élvonalban szereplő SPAL-ban, amely nemrég hosszú távú szerződést kötött vele.

Horváth Krisztofer 13 éves volt, amikor nyirokmirigyrákot diagnosztizáltak nála. Miközben a súlyos betegséggel küzdött, folyamatosan a futballra koncentrált, minél előbb szeretett volna visszatérni Zalaegerszegre, ahol az utánpótlásban szerepelt.

Horváth Krisztofer vasárnap bemutatkozott a SPAL felnőttcsapatában Fotó: Ripost

Négy hónappal az első kezelés után pályára is lépett, és attól kezdve felfelé ívelt a karrierje. A -nak elmondta, milyen hatással voltak a személyiségére a gyerekkorában átéltek.

„Korán nőttem fel. Fiatalon elhagytam a családom és egy zalaegerszegi kollégiumban éltem, aztán jött a betegség, ami nagyon megváltoztatta az életemet. Azt hiszem, a gyógyulás elszántabbá, céltudatossá tett, megtanított arra, hogy minden akadály leküzdhető”

– fogalmazott Krisztofer.

A betegség legyőzése után nem volt megállás számára: 15 évesen, 2017-ben már a ZTE felnőtt csapatával edzett az NB II-ben, tavalyelőtt pályára is lépett a profik között, majd 2019 januárjában a SPAL akadémiájára került.

„Az első olaszországi edzésem után jelezték, hogy maradjak, én pedig úgy voltam vele, hogy egy próbát megér. Bevallom, az elején rosszul éreztem magam, egyedül éltem, nem beszéltem a nyelvet. Elkezdtem nyelvtanárhoz járni, az első félév inkább a beilleszkedésről szólt. Aztán egyre jobban ment az olasz, kezdtem megszokni a légkört, és ez a teljesítményemre is pozitív hatással volt. Ma már másfél éve élek Olaszországban, folyékonyan megy a beszéd. Végre tudok dumálni a csapattársakkal, rendre velük tartok, és ez nagyon sokat jelent. Természetesen olykor ma is rám tör a magány, hiányoznak az otthoniak, a barátok és a család, de ilyenkor a célomra, a futballra gondolok”

– mondta a tehetséges focista.

Horváth Krisztofer idén pazar teljesítményt nyújtott a SPAL tartalékegyüttesében (11 meccsen hat gólt és négy gólpasszt jegyzett), május óta pedig az első csapattal edzett. A SPAL hároméves szerződést kötött vele.

Fotó: Ripost

„Az utánpótlástól úgy jöttem vissza az első csapathoz, hogy előbb-utóbb pályára léphetek a Serie A-ban. Ez vasárnap végre sikerült. Most már egyértelműen kijelenthetem, hogy jól döntöttem, amikor a SPAL-nál maradtam.”

A SPAL szerdán este a Verona otthonában lép pályára, és könnyen lehet, hogy Horváth Krisztofer újra szerepet kap. Habár a ferrarai csapat már kiesett az élvonalból, a magyar játékos arra koncentrál, hogy a felnőttek között maradjon.

„Egyelőre nem esett szó a jövőmről, de úgy érzem, lenne esélyem a felnőttcsapatnál. Talán nem lépnék mindig pályára, nem szerepelnék folyamatosan, de időnként a kezdőcsapatban szerepelnék. Nem látom reménytelennek a helyzetemet.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?