Létrehozva: 2021.06.05.

Elátkozott bronzéremmel kezdődött a magyar Eb-menetelés

Ma már felfoghatatlan, de a magyar labdarúgó-válogatott legnagyobb Európa-bajnoki sikerét, az 1964-es bronzérmet fanyalgás fogadta idehaza. Ehhez képest 2016-ban már azt utcabál követte a körúton, hogy legyőztük Ausztriát egy szimpla csoportmeccsen.

A magyar válogatott júniusban negyedszer küzdhet a kontinens legjobbjai ellen, a Ripost az előző három szereplésünk legjelentősebb mérkőzéseit rangsorolta. Íme a magyar Eb-múlt legjelentősebb 90 percei:

A magyar válogatott 1972-ben negyedik lett az Eb-n
Fotó: MTI

1964. június 20., Eb-bronzmérkőzés: Magyarország-Dánia 3-1

Az elődöntőben a magyar csapat 2-1-re kikapott a házigazda Spanyolországtól, és három nappal később, toronymagas favoritként, Dániával játszott a harmadik helyért. Ennek ellenére nehéz meccs lett belőle, és csak a hosszabbításban dőlt el a javunkra a mérkőzés. A hazai sajtó annyira fanyalgott az eredmény után, hogy az esztendő végi Év csapata választáson még szavazatot sem kapott a bronzérmes magyar válogatott. A szurkolók sem örvendeztek. Mindez azért döbbenetes, mert az 1938-as és az 1954-es vb-ezüstérem után ez volt a harmadik legjobb eredménye a magyar válogatottnak – azóta is.

1972. május 17., Eb-negyeddöntő: Magyarország-Románia 2-1

Három héten belül háromszor játszottunk a románokkal. Budapesten kezdődött, a Népstadionban 1-1-re zártunk. A románok Alexandru Satmareanu, azaz Szatmári Sándor révén egyenlítettek. A magyar származású védő a gólja után cigánykereket vetett, és csókolgatta a talajt. Viszont arra ért haza, hogy Erdélyben szétverték a házát. A bukaresti visszavágón 2-1-es vezetésnél Kocsis Lajos elhibázott egy büntetőt, majd a románok egyenlítettek, 2-2 lett a vége. A mai szabályok szerint idegenben rúgott góllal továbbjutottunk volna, de akkor semleges helyszínen újra játszották a találkozót. A két csapat három nappal később Belgrádban találkozott, a románoknak a meccs előtt busás győzelmi prémiumot és fejenkét egy-egy Dáciát ajánlottak fel. Hiába, a magyar csapat 2-1-re nyert, és bejutott a négyes döntőbe. A meccs hőse Kű Lajos volt, aki az 50. percben összefutott Deleanuval, és megsérült. Percekig nem látott, szédült, de a pályán maradt. Deleanu három fogát elvesztette, ömlött a szájából a vér. A másnapi újság ezt írta: „Nem csoda, hogy Deleanunak kihullott három foga, hiszen Kűbe harapott.”

1972. június 17., Eb-bronzmérkőzés: Belgium-Magyarország 2-1

A szovjetek elleni brüsszeli elődöntőt 1-0-ra elbukta a magyar csapat, amely csakúgy, mint egy hónappal korábban Bukarestben, ezúttal is 11-est hibázott. Három nappal később Liege-ben a házigazda belgák ellen játszottuk a bronzmeccset, a magyar szövetség fejenként 25 ezer forintot fizetett volna a játékosoknak a harmadik helyért. Akkoriban 2000 forint volt az átlagfizetés. Sajnos így sem sikerült a győzelem, 2-1-re kikaptunk, és egy potyagól is borzolta a kedélyeket. Egyetlen pozitívum, hogy Kű Lajos értékesített egy büntetőt, és ezzel lezárta a 11-es mizériát.

A 2016-os Eb-n meglepetést okozott a magyar csapat
Fotó: MTI

2016. június 14., Eb-csoportmeccs: Magyarország-Ausztria 2-0

A magyar válogatott 44 év után jutott ki az Európa-bajnokságra. Bernd Storck együttese Bordeaux-ban, Ausztria ellen kezdett, és szenzációt okozott. Gól nélküli első félidő után Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljaival 2-0-ra nyert. Idehaza népünnepély fogadta a sikert, a szurkolók az utcára vonultak, a körúton vigadoztak, és alighanem Bordeaux városa sem felejti el a magyar forgatagot. Dzsudzsák Balázs és társai a meccs után az újságírókat faggatták arról, hogy mi van otthon, mert sorra kapták a videókat a barátoktól. A 2016-os Eb-szereplést a mai napig totális sikersztoriként emlegetjük.

2016. június 22., Eb-csoportmeccs: Magyarország-Portugália 3-3

Mindenféle teher és tét nélkül, továbbjutóként játszott a magyar csapat Portugália ellen. Gera Zoltán akkora gólt szerzett, hogy az Eb legszebb találatának választották. Dzsudzsák Balázs is élete egyik legjobbját nyújtotta, hiszen két gólt lőtt. A magyar csapat olyan jól játszott, hogy a portugálok sztárja, Cristiano Ronaldo hisztirohamot kapott. Az ötszörös aranylabdás „vergődése” mémcunamit okozott a világsajtóban...

Négy csapattal kezdődött

Az első, négycsapatos Eb-t 1960-ban bonyolították le, a viadalt megelőző selejtezők még egyenes kieséses rendszerben zajlottak. 1968-tól alakították ki a ma is használt selejtezőrendszert. 1976-ig négy, 1992-ig nyolc, aztán 2012-ig 16 válogatott küzdhetett a végső sikerért. A mostani tornán a 2016-os, franciaországi Eb-hez hasonlóan már 24 csapat lesz jelen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Hosszú Katinkának már a kislánya is szurkolt az uszodában

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó

TÜZELŐÁLLÁS

Áll a bál, életveszélyes drogtanyára küldik a szurkolókat az Eb-n

TÜZELŐÁLLÁS

Mennél szurkolni? Pofátlanul túlárazzák a jegyeket a párizsi olimpián

TÜZELŐÁLLÁS

„Hisztérikus cirkuszolás" – Leszólta a Barca trénerét Csank János

TÜZELŐÁLLÁS

Evander Holyfielddel vacsorázik a búcsúzó magyar bokszoló

TÜZELŐÁLLÁS

Röhejes botrány a magyar NB I-ben: a neten üzenget a klub és balhés légiósa

TÜZELŐÁLLÁS

Orgiák, rongálás: súlyosan megbüntetnék a Barca korábbi csillagát