OLDALVONAL

Már a foci-Eb is veszélyben, mikor és hol játszhatnak Dzsudzsákék?

Döntenie kell végre az UEFA-nak. Nem csak a bolgár-magyar pótselejtező sorsa kérdéses a koronavírus terjedése miatt.
  • Szerző: vav

Kapkodják a fejüket a sportrajongók a koronavírus terjedése miatt: csak az utóbbi pár napban egymást érték az óvatosság diktálta drasztikus döntések. Zártkapus fociderbik (még topligákban vagy a BL-nyolcaddöntőkben is), biatlon- és vívóversenyek, felfüggesztett bajnokságok, elhalasztott Forma–1-futamok és rangos tenisztornák. Sőt, kézfogás helyett csak „ökölpacsizni” merő sportolók, betiltott szelfik és autogramosztások. Mi lesz így a tervek szerint június 12-én kezdődő – részben budapesti – labdarúgó Európa-bajnoksággal?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Alig több mint két hét múlva, március 26-án rendezik a nyolc Eb-pótselejtező párharc odavágóit. A magyar válogatott Szófiában jutna tovább. Csakhogy Bulgáriában éppen vasárnap döntött úgy a kormány, hogy a megbetegedések miatt szurkolók nélkül rendezik a bajnoki meccseket. Ugyanez érvényes a válogatott pótselejtezőre is.

A szurkolók kizárása leginkább a vendégjegyeket percek alatt elkapkodó 2500 fős magyar tábornak a legfájóbb, de szóba jöhet akár a halasztás is. Utóbbi káoszt okozhatna, küszöbön az amúgy is túlzsúfolt nemzeti és nemzetközi versenynaptárak összeomlása. A csúszás veszélyeztetné az egész Eb-rendezést.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy hete már munkacsoportot alakított az ügyben, de eddig csak arra jutottak, hogy vasárnap megtiltották a kézfogásokat az égiszük alá tartozó mérkőzéseken.

„Az UEFA nagyon komolyan veszi a koronavírus-helyzetet. Figyelünk, kapcsolatban állunk az Egészségügyi Világszervezettel és a nemzeti hatóságokkal is. Reagálni fogunk az illetékes szervezetek álláspontjára”

– hangsúlyozta a múlt heti közlemény, hogy az UEFA döntnökei szerint semmi ok a pánikra. Csakhogy azóta Svájctól Olasz- és Németországon át Bulgáriáig súlyosabb lett a helyzet a kontinensen is.

Bonyolítja a helyzetet a 12 európai helyszín

Egyelőre minden képlékeny, a koronavírus-járvány terjedése egyik napról a másikra átírhat minden tervet. Jelen állás szerint akár még az is elképzelhető lenne, hogy a kevésbé érintett Budapest több Eb-meccset rendezzen a Puskás Arénába tervezett három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő mellett. Az UEFA egyik lehetséges lépése az, hogy a leginkább érintett helyszínekről átcsoportosítsa az összecsapásokat. A 12 rendező városból például Róma helyzete aggasztó: az olasz bajnokságban már csak zárt kapus meccseket engedélyeznek, sőt küszöbön az egész bajnokság felfüggesztése is.

Ezért lapértesülések szerint ma már a zárt kapukról, vagy akár a halasztásról is dönthet az európai szövetség – várhatóan egyelőre csak az Eb-pótselejtezőkkel kapcsolatban.

Ha pedig nyárig sem oldódik meg a probléma, a német Bild szerint három vészforgatókönyv közül választhatnak az Eb-rendezéssel kapcsolatban:

1. zárt kapuk mögött, nézők nélkül rendezik meg az érintett meccseket;

2. a veszélyeztetett találkozókat oda költöztetik, ahol nincs veszély;

3. vagy egy évvel elhalasztják az egész Eb-t.

Kedden kiderülhet, hogy mit lép az UEFA.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?