SPORT

Megjósolta, hogy baj lesz: Indulása előtt nyilatkozott a Ripostnak az eltűnt magyar extrémtúrázó

Ami elromolhat, az ilyen kiélezett szituációban el is romlik. Így fogalmazott Kovács László extrémsportoló, mielőtt elindult Bolíviába, hogy átkeljen a sósivatagon.
  • Szerző: Ripost

Mint arról a %% is beszámolt, félelmetes kalandra vállalkozott Kovács László extrém túrázó. A családapa azért utazott Bolíviába, hogy átkeljen a teljesen lakatlan és rendkívül veszélyes sósivatagon.

Ez eddig még soha senkinek nem sikerült!

Az elképesztő vállalkozás veszélyeire rengetegen felhívták a sportoló figyelmét, aki most már 5 napja nem adott magáról életjelet!

Mi lesz, ha nem működik a telefon?

Az extrém-sportoló még indulása előtt adott interjút a %%-nak. Elsőként ezt a kérdést tettük fel neki:

Ha bajba kerül, hogyan kér majd segítséget, hiszen az ottani természeti hatások miatt sem az iránytűje, sem pedig a mobiltelefonja nem működik majd?

"Ha nem működik a telefonom, akkor sehogy" – mondta akkor még nevetve Laci, majd így folytatta: "Nem kell minden csip-csup dolog miatt pánikba esni. Egy műholdas telefont viszek magammal, amit napelem tölt majd fel, de mint tudjuk, egy ilyen helyzetben várható, hogy ami el tud, az el is fog romlani. Csak magamra számíthatok, de természetesen lesz egy kapcsolattartóm Bolíviában, akivel, ha a technika engedi, megosztom majd a napi történéseket."

Hálózsákját kislánya használja

Laci egyébként családos ember, egy 10 éves kislány apukája. Azt állította, hogy szerettei már hozzászoktak veszélyes vállalkozásaihoz. "A feleségem is sportoló. Az egyik expedícióm kapcsán ismerkedtünk meg, így nem újdonság számára az életvitelem. A kislányom pedig amikor meghallotta, hogy a sósivatagba készülök, csak annyit mondott: "Apa, tavaly a dzsungel szerintem izgalmasabb volt'” – árulta el családja álláspontját az extrém sportoló, aki nemcsak terepen, de otthon is hálózsákban alszik, amit távolléte alatt kislánya használ.

"Nem az a cél, hogy meghaljak, de ettől még megtörténhet"

Kovács László meg sem lepődött, hogy sivatagi túra ötletét Erőss Zsolt vakmerőségével vontuk párhuzamba, de erről is határozott véleménye volt. "Erős Zsolt nagyszerű és elhivatott hegymászó és sportoló volt. Mindemellett nagyon jó barátok is voltunk, de azt hiszem, ő nem tudta hol a határ. Nem tudta, hogy mikor kell abbahagyni. Én tudom! A saját határaimat, korlátaimat csak én ismerem és

természetesen nem az a cél, hogy meghaljak. Ettől persze még bármi megtörténhet…

- mondta a %%-nak Kovács László.

Makacs tények a bolíviai sósivatagról:

- Ez a hely a világ legmagasabban fekvő (3700 m) sósivataga

- Időjárása szélsőséges: nappal 35, éjjel akár -10 fok

- A levegő rendkívül száraz

- Az UV sugárzás extrém magas

- A szinte állandóan fújó szél gyakran viharos

- Élet gyakorlatilag nincsen a sivatagban

- A leküzdendő távolság 400 km légvonalban

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?