OLDALVONAL

Nagy a bizonytalanság, akár törölhetik is a fociszezont

Óriási a bizonytalanság az európai labdarúgásban, miután a koronavírus-járvány miatt nem tudni, miként folytatódik az idény. Az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) több terve is van a szezon befejezésére.
  • Szerző: ST

A fehérorosz bajnokság kivételével az összes európai labdarúgóligát, a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is felfüggesztették már a koronavírus-járvány miatt. Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin elmondta, hogy négy terve van a szövetségnek a folytatásra vonatkozóan.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Aleksander Ceferin
Fotó: AFP

„Senki nem tudja, mikor lesz vége a világjárványnak. Van A, B és C tervünk attól függően, hogy május közepén, júniusban, vagy június végén kezdhetjük újra. Ha utóbbi időpontban sem lehet elkezdeni játszani, akkor valószínűleg az idényt nem lehet befejezni” – mondta az UEFA szlovén elnöke a La Repubblica című olasz napilapnak.

Törölhetik is a szezont

Az ideális opció a májusi újrakezdés lenne, de a jelenlegi járványügyi-helyzetben, ennek kicsi a valószínűsége. Ebben az esetben június 30-án fejeznék be az idényt. A június folytatás viszont jelentős késést eredményezne, ami miatt a 2020/21-es szezon kezdéssel is adódhatnak problémák, bár Ceferin lát esélyt arra, hogy később induljon a következő évad. Amennyiben június végén sem kezdhetik újra a csapatok, akkor törölhetik is a szezont, amelynek több nagy vesztese lenne, többek között az angol bajnoki serleget szinte már kézben tartó Liverpool.

A Liverpool nagyot bukhat, ha törlik a szezont
Fotó: AFP

„Aki vezeti a bajnokságot, az még nem bajnok. A legfőbb célunk az, hogy mindenki befejezhesse az idényt” - mondta el Ceferin azokra a pletykákra reagálva, hogy a pillanatnyi állás alapján hirdetnének bajnokot.

A későbbi befejezés miatt az UEFA megrövidítheti a BL és az El idei és következő évi kiírását is.

Négy verzió az NB I-ben

Az NB I-ben négy opció elképzelhető. Az egyik szerint május közepén indulna újra a liga, ha ez nem sikerül, akkor bővítenék a létszámot, és kieső sem lenne, így a következő évadnak 14 csapat vágna neki.

Amennyiben a pillanatnyi állás dönt, a Fradi lenne a bajnok
Fotó: MTI

A másik két verzió szerint a pillanatnyi állás alapján hirdetnének bajnokot – a Ferencvárosé lenne az aranyérem -, vagy törlik a szezont és újrajátszás következne.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?