SPORT

Nincs remény, a vírus legyőzte az olimpiát

A legjobb esetben is csak csonka olimpiát tudnak rendezni idén nyáron Tokióban. A játékok mellett szinte már csak a NOB kampányol és több ország is bejelentette, akármi is lesz, ők nem utaznak el a Japán fővárosba.
  • Szerző: SK

Szinte már az összes sporteseményt lemondták, vagy elhalasztották a koronavírus miatt, a nyári olimpia miatt azonban óriási a vita. Nem kérdés, a tokiói játékokban hatalmas pénz van, ezért is ragaszkodnak ennyire hozzá a japán szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is. Pedig az ázsiai országban is nagy arányban van jelen a járvány, sokak szerint jelzésértékű, hogy a láng fogadására a főszervező Josiro Mori az orrát törölve érkezett.

Fotó: Getty Images

Ettől függetlenül a NOB még hezitál, s kitart amellett, hogy megrendezzék júliusban a játékokat.
„Egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás. Az olimpiai játékokat nem tudjuk úgy elhalasztani a következő szombatra, mint labdarúgásban egy bajnoki fordulót, vagy akár egy esküvőt. Tízezer sportoló álmát, munkáját törnénk össze vele” – mondta Thomas Bach, a NOB német vezetője.
Időközben eldőlt, ha lesz is olimpia, az biztosan nem lesz teljes majd. Kanada és Ausztrália sportvezetése jelezte, a jelenlegi helyzetben biztosan nem utaznak a játékokra, s hasonló nyilatkozatokra lehet számítani a következő napokban is. Az újkori olimpiák egyik hőse, Carl Lewis kilencszeres bajnok atléta is a halasztás mellett kampányol.
„A legjobb az lenne, ha a teljes idei évet törölnék a sport világában. Az olimpia lehetne 2022-ben, ez nem zavarja a labdarúgó-világbajnokságot sem, mert azt novemberben rendezik majd” – fogalmazott Lewis.

Fotó: AFP

A halasztást támogatná Japán miniszterelnöke, Abe sinzo szerint csonka, vagy zárt kapus játékokat nem lenne értelme rendezni.
Csonka olimpiát legutóbb 1980-ban, majd 1984-ben rendeztek. Akkor a hidegháború miatt Moszkvába az amerikai sportolók nem utaztak el, majd Los Angelest a KGST tagjai, köztük Magyarország bojkottálta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?