OLDALVONAL

13-ból 10 meccsen szabálytalankodtak a fociszurkolók

Nem tartották a 1,5 méteres távolságot. Kétszázezertől kétmillióig terjedő bírságokat szabhat ki a rendőrség a klubokra és az MLSZ-re.
  • Szerző: vav

A vizsgált mérkőzések zömében nem tartották be a távolságtartási szabályokat a fociszurkolók. A rendőrségtől megtudtuk: két figyelmeztetés mellett nyolc esetben indítottak közigazgatási eljárást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

A vírushelyzet enyhülésével összhangban május végén lazítottak a szabadtéri rendezvények szabályain. Ezután korlátozott számban beengedtek szurkolókat az addig zárt kapus stadionokba, de csak a 1,5 méteres távolság megtartásával. A többség ügyelt erre (a klubok is különböző praktikákkal álltak elő, például közéjük „ültetett” kartonfigurákkal), de azonnal látszott: az ultratáborok szinte mindenhol magasról tettek az előírásokra.

Az MK-döntőn a többség szellősen ült, de a kapu mögötti táborokba beengedtek bárkit
Fotó: mlsz.hu

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatától megtudtuk: a vizsgált két NB I-es forduló és a Magyar Kupa-döntő bizonyítékai alapján a rendőrség „nyolc esetben közigazgatási eljárást indított és két esetben eljárás mellőzésével figyelmeztetést alkalmazott; az eljárásokat a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Zala Megyei és a Budapesti Rendőr-főkapitányság indította”. Ezt tévéfelvételekre, a közösségi oldalakon megjelent fotókra és rendőri észlelésekre alapozták. A rendező klubok, illetve a kupadöntőt szervező MLSZ „kétszázezertől kétmillió forintig terjedő összegű közigazgatási bírságot” kaphatnak.

A rákérdezett arra is, hogy a kupafinálé előtt rendőri felvezetéssel az utcán gyülekező és vonuló több ezres Honvéd-tábort biztosító, végigkísérő rendőrök nem követtek-e el a meccsrendezőkéhez hasonló mulasztást, amikor nem követelték meg a kötelező távolságtartást.

Az ORFK szerint azonban „a vonuló szurkolók egyenkénti igazoltatására az eset összes körülményét figyelembe véve nem volt lehetőség”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?