OLDALVONAL

5+1 dolog, ami Ibrának van, a földi halandóknak nincs

A PSG svéd csatára nem csak a tehetségében és a fizetésében különbözik a közönséges földi halandóktól. Csokorba gyûjtöttük a vele kapcsolatos különlegességeket.
  • Szerző: HG

Zlatan Ibrahimovic nem csak megosztó, de egyszerre gyűlölve szerethető futballista. Személyisége vonzza az extrémitásokat. Habár a Mälaren tavon található 500 hektáros saját szigete (Dävensö), és egyik stockholmi ingatlanja, egy korábbi templom sem hétköznapi, az anyagi javakat kerültük a kispályás csapatra (5+1) való lista összeállításakor.

1. A nevéből képzett ige: a Svéd Nyelvi Tanács 2012-ben, a szlengből átemelve hivatalosan is a nemzeti szókincs részévé tette a „zlatanera” szót (jelentése: dominálni, erővel uralkodni valami fölött). A szerbül aranyat jelentő keresztnevét Svédországban 2003-ban védette le márkanévként.

2. Hamburgerek: elsőként a párizsi Doddy’s Café menüjében tűnt fel a PSG-sztárról elnevezett gigantikus, félkilós marhaszeletből készült Le Zlatan burger. 30 eurót (9000 forintot) kóstált. Pár hete Barcelonában, a franciák BL-meccse apropóján a magyar tulajdonú Futbol Bar Restaurant-ban fogyott 150 Ibraburger.

3. Dalok, színdarab: több rock- és reggae-zenekart is megihletett Ibra, a legsikeresebb a svéd Elias együttes toplistavezető slágere („Who’s da Man”) volt. Róla szólt a 2004-ben bemutatott „Var är Zlatan?” (Hol van Zlatan?) című komédia is.

4. Internetes kereső: a Google-lal kapcsolt Zlaaatan.com oldalon bármit is ír a felhasználó a keresőmezőbe, kizárólag a focistával összefüggő találatokat kap.

5. Elnöki lakosztály: szülővárosában, Malmőben egy új szálloda 23. emeletén, az elnöki lakosztályt Zlatanról nevezték el, mondván, hogy a város egyetlen igazi elnöke Ibra.

+1 Bélyeg: a Svéd Posta 2014-ben bocsátotta ki a Zlatan  Ibrahimovicot ábrázoló, ötdarabos bélyegsorozatát.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?